fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUlagači oprezni zbog niza otvorenih pitanja

Ulagači oprezni zbog niza otvorenih pitanja

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak je Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 blago pao jer su ulagači bili oprezni zbog niza domaćih i međunarodnih otvorenih pitanja.

Dow Jones ojačao je 0,29 odsto na 24.597 bodova, S&P 500 oslabio je 0,02 odsto na 2.650 poena, a Nasdaq indeks 0,39 odsto na 7.070 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su osjetno porasli, nastavljajući uspon koji je podstaknut naznakama popuštanja trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Direktor u fondu Charles Schwab Investment Management, Omar Aguilar, kazao je da je tržište trenutno vrlo nervozno.

“Ulagači su bili dobro raspoloženi, ali potom su se vratila strahovanja”, naveo je Aguilar.

On je dodao da su ulagači zabrinuti zbog očekivanja da će američka centralna banka, Federalne reserve, (Fed) uskoro da poveća kamatne stope, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomnija, negativnih signala sa tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije i nesigurnosti u vezi sa brexit-om.

„Treba nam nešto što bi podstaklo konzistentniji trend. To bi mogli biti dobri ekonomski pokazatelji, više jasnoće o Fedovim namjerama u narednoj godini ili više sigurnosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine. Ne vjerujem da će do toga doći tako skoro”, rekao je Aguilar.

Zbog nesigurnosti ulagača u četvrtak su među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima.

Komunalni sektor ojačao je 0,9 odsto, potrošački 0,7, a nekretninski 0,6 odsto.

U rudarskom sektoru cijene dionica u prosjeku su pale 1,1 odsto, a pratio ga je finansijski sa padom od 0,6 odsto.

Na evropskim burzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 odsto na 6.877 bodova, frankfurtski DAX skliznuo je 0,04 odsto na 10.924 poena, a pariski CAC 0,26 odsto na 4.896 bodova.

Najčitanije