fbpx

Ulagači oprezni

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, nakon velikih oscilacija cijena dionica prethodnih dana, jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine mogao izazvati usporavanje rasta svjetske ekonomije.

Dow Jones oslabio je 22 boda ili 0,09 odsto, na 26.007 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.883 poena, a Nasdaq indeks 0,38 odsto, na 7.862 boda, prenosi Hrportfolio.

U prvom dijelu trgovanja ti indeksi su znatno pali jer su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice zaronili na najniže nivoe od oktobra 2016. godine.

Bila je to posljedica strahovanja ulagača od negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata na globalnu ekonomiju.

Svjetske berze pod pritiskom od polovine prošle sedmice kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Kina je početkom sedmice odgovorila slabljenjem kursa juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

U strahu da će taj sukob naštetiti svjetskoj ekonomiji, centralne banke Indije, Novog Zelanda i Tajlanda su smanjile kamatne stope, a spekuliše se i da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla sniziti kamate čak tri puta do kraja godine, nakon što ih je prošle sedmice srezao 0,25 postotnih bodova.

Međutim, u drugom dijelu trgovanja prinosi na obveznice nešto su se oporavili, što je podstaklo i rast cijena dionica na Wall Streetu, pa su indeksi nadoknadili sve prethodne gubitke.

„Prinosi na desetogodišnje američke obveznice trenutno predstavljaju zabrinutosti u vezi globalne ekonomije, pa tržišta dionica prate kretanje prinosa. Kada su prinosi pali, pale su i cijene dionica, a kada su se oporavili, oporavile su se i dionice”, objasnio je strateg u firmi Robert W. Baird, Michael Antonelli.

Prije dvije sedmice S&P 500 indeks dostigao je najviši nivo u istoriji, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine te u smanjenje kamata Feda.

Sada je S&P 500 oko 4,7 odsto ispod rekordnog nivoa, jer se kraj trgovinskog rata još ne nazire.

„Ne očekujem da će tržište skočiti nazad na rekordne nivoe. Vjerujem da će se indeksi kretati u sadašnjem rasponu dok se problemi ne riješe”, kazao je Antonelli.

A na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 odsto, na 11.650 poena, a pariski CAC 0,61 odsto, na 5.266 bodova.

Najčitanije