fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUlcinj interesantan za investitore

Ulcinj interesantan za investitore

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Opština Ulcinj je nacionalni resurs veoma interesantan za investitore i potrebno je brže reagovati u administrativnom smislu da bi se ulaganja realizovala, poručio je njen predsjednik Ljoro Nrekić.

On je na sastanku sa predstavnicima Privredne komore (PKCG) kazao da Ulcinj ima velike potencijale razvoja.

Prema njegovim riječima, postoji značajno interesovanje investitora za izgradnju fabrike bitumena u Vladimiru, vrijedne 50 miliona EUR.

Kako je saopšteno iz PKCG, uskoro počinje izgradnja kanalizacije za četiri naselja, što je investicija vrijedna oko 3,5 miliona EUR, a u toku je tender za vodovodnu mrežu u vrijednosti 18 hiljada EUR.

Predviđena je izgradnja bulevara, vrijednog pet miliona EUR, koji će unaprijediti vezu Ulcinja sa Velikom plažom.

“Bez razvoja infrastrukture nema razvoja turističke destinacije kao što je Ulcinj”, rekao je Nrekić.

On je saopštio i da postoji pismo o namjeri gradnje hotela Hilton na području ulcinjske opštine, u planu za narednu godinu je izgradnja akva parka vrijedna sedam miliona, a investitori su zainteresovani i za ulaganje u poljoprivredi.

Kompanija Voli je zakupila 67 hektara zemlje u Vladimiru gdje će gradi plastenike i otkupni centar.

“Imali smo 2,2 miliona noćenja turista u Ulcinju, a od boravišnih taksi prihodovano je više od milion EUR, što je povećanje od 100 odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Nrekić.

Iz PKCG je saopšteno da je sastanak bio prilika da se rukovodstvu Ulcinja predstave rezultati analize poslovanja preduzeća koju je ta privredna asocijacija uradila za sve crnogorske opštine.

Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju da je završne račune za prošlu godinu u Opštini Ulcinj predalo 599 preduzeća, što je 126,9 odsto više u odnosu na 2017.

Najveći broj privrednih subjekata u Opštini Ulcinj registrovano je za poslove trgovine 195, zatim usluge smještaja i ishrane 131, građevinarstva 75, prerađivačke industrije 60, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 52.

Privredni subjekti u Opštini Ulcinj u prošloj godini su zapošljavali ukupno 2,2 hiljade osoba, što je 38 odsto više u odnosu na 2017.

Oni su iskazali ukupan prihod od 102,1 milion EUR, što je 5,4 odsto više u odnosu na prethodnu.

Ostvarili su dobit od 6,9 miliona EUR, što je 24,1 odsto više nego prošle godine.

Predstavnici PKCG pozvali su Opštinu Ulcinj da uđe u proces sertifikacije po BFC standardu, koji stiču lokalne samouprave sa povoljnim ambijentom za poslovanje.

Najčitanije