fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprjeđenje ekonomske perspektive Zapadnog Balkana

Unaprjeđenje ekonomske perspektive Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Memorandum o razumijevanju između Komorskog investicionog foruma zapadno-balkanske šestorke, austrijskog Ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove i Privredne komore Austrije biće od izuzetne važnosti na polju stvaranja kadra potrebnog tržištu rada, ocijenio je predsjednik Privredne komore, Vlastimir Golubović.

On je u Beču prisustvovao ceremoniji potpisivanja Memoranduma i kazao da će saradnja biti od izuzetne važnosti na polju stvaranja kadra potrebnog tržištu rada u regionu Zapadnog Balkana, kroz prenos najbolje prakse iz Austrije.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, čiji je crnogorska Komora jedan od utemeljivača. U ime Ministarstva Memorandum je potpisala ministarka Karin Kneissl, u ime Komore Austrije njen predsjednik Harald Mahrer, a u ime KIF-a, Marko Čadež koji je u mandatu predsjedavajućeg tom asocijacijom.

Kao prvi korak, koji proističe iz tog Memoranduma jesu aktivnosti na projektu kreiranja usluga za mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije u cilju rješavanja njihovih primarnih potreba u procesu digitalne transformacije i izrada obrazovnih i programa praktične obuke na osnovu potražnje na tržištu rada kako bi se odgovorilo njegovim potrebama, te kroz to potrebama i privatnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana, a sve u cilju poboljšanja mogućnosti zapošljavanja.

Projektni predlog biće finalizovan do 1. aprila. S tim u vezi usaglašeno je da KIF ZB6 uspostavi potrebnu upravljačku strukturu kako bi se obezbijedilo ostvarivanje partnerstva, Komora Austrije pruži znanje i stručnost kroz svoje institucionalne kapacitete i svoju mrežu, dok će Austrijska razvojna agencija pružiti svoju stručnost, kao i dati finansijski doprinos ostvarivanju partnerstva.

Federalno ministarstvo za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije je zaduženo za strateško usklađivanje Austrijske razvojne saradnje, a Austrijska agencija za razvoj (ADA) je njena operativna jedinica.

“Zajedno sa partnerskim zemljama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva i preduzećima, Federalno ministarstvo i ADA nastoje da obezbijede održivi razvoj za dobrobit svih, između ostalog i u Jugoistočnoj i istočnoj Evropi. ADA finansira projekte i programe trenutno sa ukupno 500 miliona EUR”, rekli su iz PKCG.

Komori je povjereno koordiniranje tim projektom, u dijelu koji se odnosi na stručno obrazovanje. Takođe postavljanje fokusa planiranih aktivnosti na podršku digitalizaciji privrede daće doprinos povećanju nivoa konkurentnosti naših ekonomija i osavremenjavanju njihovog poslovanja.

Privredna komora Austrije, kao i uvijek do sada iskazuje visok nivo posvećenosti međukomorskoj saradnji, spremna da prenosom znanja i iskustva pomogne da snažimo naše institucije kroz unapređivanje i širenje dijapazona usluga koje nudimo našim članicama.

Golubović je kazao da Austrija i Crna Gora njeguju dobre odnose na svim nivoima, što podrazumijeva i ekonomsku saradnju.

“Prisustvo investitora iz Austrije za nas je veoma važno, baš kao i saradnja u oblasti turizma, koja ima uzlazni trend, što se ogleda kroz sve veće prepoznavanje Crne Gore kao destinacije sofisticirane ponude. Dobroj ekonomskoj saradnji doprinose, u svom punom kapacitetu, Privredne komore naše dvije zemlje, za što nam se odaje priznanje sa najviših državnih adresa”, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, veza koja se razvija između Zapadnog Balkana i cijele Evrope je u interesu.

Mahrer je kazao da s obzirom na zajedničku evropsku viziju, od vitalnog je značaja tražiti saradnju.

“Stoga podižemo dosadašnju saradnju sa privrednim komorama država zapadnog Balkana na potpuno novi nivo i uspostavljamo dobro organizovan regionalni hab, koji će se fokusirati na buduća pitanja digitalizacije i stručnog obrazovanja”, rekao je Mahrer.

On je dodao da ta dva područja rasta su prave ekonomske poluge za približavanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

“Što se tiče procesa reformi, duboko sam uvjeren da je razvoj održivih ekonomskih struktura ključan za uspjeh daljeg procesa pristupanja”, rekao je Mahrer.

Prema riječima Kneissl, budućnost jugoistočne Evrope mora biti jasno vezana za evropski kontekst.

“Jačanje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi je glavna briga za mene. Prioritet naše spoljne politike je podrška državama jugoistočne Evrope, koje su zaista njen dio, na njihovom putu ka EU. Važno je stvoriti perspektivu za ljude u regionu. Međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija je od suštinskog značaja ovdje. Austrija daje značajan doprinos tome kroz svoju posvećenost dualnom obrazovanju“, rekla je Kneissl.

Golubović je kazao Kneissl da je važna dobra saradnja koju Crna Gora ima sa Austrijom na svim nivoima. On je rekao i da je i značaj podrške koju Austrija pruža čitavom regionu Zapadnog Balkana.

“Važan je doprinos koji je do sada Austrija pružila, a i dalje pruža Crnoj Gori po pitanju evropskih integracija”, dodao je Golubović.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...