fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava CBCG da podnese ostavku

Uprava CBCG da podnese ostavku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava Centralne banke (CBCG) mora hitno da podnese ostavku, jer pod sadašnjim menadžmentom nema kraja rastu troškova vrhovne monetarne institucije i njenoj kompromitaciji, ocijenio je potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica.

“Prava slika stanja stvari u toj instituciji jeste i činjenica da je otuđena menadžerska elita iz CBCG, na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem, za ovu godinu isplanirala rast troškova po svakoj stavci”, naveo je Koprivica u saopštenju.

On je kazao da dok tu instituciju režim zloupotrebljava za svoje svrhe, dotle se CBCG guši u dodatnim privilegijama i hipertrofiraju joj troškovi.

“Očigledno im je glavna briga udobnost nepotističke mreže, a ne stabilno, pouzdano i vjerodostojno funkcionisanje bankarskog i ukupnog finansijskog sistema”, poručio je Koprivica.

On je podsjetio da su troškovi poslovanja planirani na nivou od 11,88 miliona EUR, što je devet odsto, odnosno šest odsto više od prošlogodišnjeg plana i procjene izvršenja do kraja prošle godine.

“Iako je CBCG svjetski šampion u broju zaposlenih, za ovu namjeravaju po sopstvenom priznanju da potroše na ime troškova zaposlenih deset odsto više u odnosu na plan za prošlu godinu, a sedam odsto više u odnosu na projektovano izvršenje”, naveo je Korpivica.

On je dodao da su takozvana druga primanja planirana u 18 odsto većem iznosu u odnosu na nivo projektovanog izvršenja do kraja prošle godine.

“Tu spadaju i takozvane solidarne pomoći koje su dodjeljivane čak i dobrostojećim funkcionerima CBCG”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, planirani administrativni troškovi u CBCG veći su 22 odsto u odnosu na prošlogodišnji plan.

“Uz rast operativnih troškova od 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, treba apostrofirati i rast od pet odsto takozvanih drugih troškova poslovanja kojima se hoće cementirati niz pogodnosti kojim raspolaže menadžment na čelu sa Žugićem, a prije svega izdaci za reprezentacije”, saopštio je Koprivica.

On je rekao da je menadžment CBCG već prouzrokovao velike štete, bezakonje i destabilizaciju ekonomskog sistema.

“Zbog toga potenciramo hitnu smjenu i nepovratni odlazak tog neodgovornog menadžmenta na čelu sa Žugićem”, zaključio je Koprivica.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...