fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpravni sud odbacio tužbu akcionara IBM protiv CBCG

Upravni sud odbacio tužbu akcionara IBM protiv CBCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni sud Crne Gore odbacio je tužbu akcionara Invest banke Montenegro (IBM) koji su tražili poništavanje rješenja Centralne banke (CBCG) kojim je uvedena privremena mjera u toj banci, navodeći u obrazloženju da je tužba podnijeta od neovlašćenog lica.

Iz centralne finansijske institucije Dnevnim novinama su kazali da je odbacivanje tužbe koju su podnijeli akcionari IBM dokaz da je CBCG kompletan postupak uvođenja privremene mjere u toj banci sprovela u skladu sa zakonom.

Tužbu protiv CBCG u ime IBM, kao njeni akcionari, podnijeli su Otvoreni investicioni fond “Atlas Mont”, Zatvoreni investicioni fond “Atlas Mont”, Atlas Invest”, “Atlas Grupa”, kao i “Centroprom”.

Kao razlog naveli su da rješenje o uvođenju privremene mjere u IBM nije u skladu sa zakonom, odnosno da nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi.

Zbog toga su akcionari pokrenuli spor pred Upravnim sudom tražeći da se poništi rješenje o uvođenju privremene uprave i da CBCG tužiocima nadoknadi troškove postupka.

Postupak u ovom slučaju okončan je 19. jula.

U obrazloženju rješenja stoji da je tužba nedozvoljena, te da je podnijeta od strane neovlašćenog lica.

Prema ocjeni Upravnog suda, navedeni tužioci nemaju aktivnu legitimaciju za vođenje upravnog spora u kojem se traži poništaj rješenja CBCG.

Kako se navodi, iz zakonskih odredbi na koje se poziva Upravni sud, Zakon o privrednim društvima i Zakon o bankama, ne proizilazi ovlašćenje akcionara da pokrenu upravni spor protiv rješenje donijetog u postupku u kojem se banka, kao pravno lice sa sopstvenim pravnim subjektivitetom, pojavljuje kao nosilac prava i obaveza o kojima je odlučivano takvim aktom.

Dodaje se da pri tome treba imati u vidu i odredbu Zakona o privrednim društvima, kojom je propisano da je akcionarsko društvo pravno lice koje je svojom imovinom i obavezama potpuno odvojeno od akcionara.

“Akcionari privrednog društva nijesu legitimisani da osporavaju odluke kojima se odlučuje o pravima akcionarskog društva u kojem posjeduju vlasnički udio, bez obzira na visinu njihovog udjela u vlasništvu ili činjenicu da na ovaj način istupaju pojedinačno ili zajedno”, navodi se u obrazloženju.

Rješenje o uvođenju privremene uprave u IBM donijeto je 7. decembra prošle godine, a za privremenog upravnika je imenovan Milan Remiković.

Nakon toga uslijedile su tužbe akcionara i postupci pred Upravnim sudom pred kojim se vodi još nekoliko sporova u vezi sa uvođenjem stečaja u IBM i Atlas banci.

Najčitanije