fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUravnoteženje budžeta očekivati u 2021. godini

Uravnoteženje budžeta očekivati u 2021. godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija Moody’s, u novom izvještaju za Crnu Goru, ocijenila je da uravnoteženje budžeta treba očekivati tek u 2021, a višak novca u državnoj kasi 2022. godine.

U izvještaju, u koji su Vijesti imale uvid, navodi se da će naredne godine doći do povećanja potrošnje, zbog parlamentarnih izbora.

„Očekujemo da Crna Gora postigne samo uravnoteženi budžet u 2021. godini, i potencijalno veću potrošnju tokom izborne, naredne godine. Potrošnja treba da se normalizuje nakon završetka prve dionoce autoputa Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa, vjerovatno u drugoj polovini naredne godine“, navodi se u izvještaju.

Blagi suficit budžeta od 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) treba očekivati u 2022. godini.

Moody’s je potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda pozitivan.

U izvještaju je objašnjeno da će prelazak iz ocjene „pozitivan“ u „stabilan“ biti moguće ako Vlada ostvari punu ili bude blizu pune realizacije mjera fiskalne konsolidacije.

Moody’s ne očekuje smanjenje kreditnog rejtinga ispod sadašnje ocjene.

U izvještaju se navodi da je javni dug države u prošloj godini dostigao vrhunac od 70,7 odsto BDP-a i da je njegovo procentualno učešće u BDP-u povećano za 5,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Moody’s očekuje da će udio duga u BDP-u početi da pada u ovoj godini, a da će se u 2022. godini spustiti na nivo ispod 60 odsto, što je gornja granica prema međunarodnim kriterijumima.

„Očekujemo da će privredni rast usporiti u ovoj i narednoj godini i da će u ovoj godini ostati na tri odsto,a u narednoj na 3,2 odsto. To je iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1,9 odsto“, ocijenila je agencija Moody’s.

U izvještaju se ukazuje na visoku zavisnost turističkog sektora od uvoza, a poreske olakšice za hotele visoke kategorije nastaviće značajno da ograničavaju doprinos turizma rastu crnogorske ekonomije i prihodima koji se očekuju od te najvažnije privredne grane.

Kako se navodi u izvještaju, Crna Gora, od zemalja regiona, privlači najveće strane direktne investicije koje čine 12 odsto BDP-a u prosjeku u posljednjih pet godina i procjena je da će one u ovoj godini biti na nivou od deset odsto.

Najčitanije