fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskoro novi Pravilnik o označavanju robe Brajevim pismom

Uskoro novi Pravilnik o označavanju robe Brajevim pismom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravilnik o listi proizvoda i načinu isticanja obavještenja o robi na Brajevom pismu uskoro bi trebalo da bude stavljen van snage i da se donese novi koji će urediti to pitanje na optimalan način, najavljeno je iz Ministarstva ekonomije.

Generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije, Biljana Jakić, kazala je da je formirana radna grupa koja će se baviti problematikom u vezi sa deklarisanjem robe na Brajevom pismu, što je proces za koji je potrebno vrijeme.

“U međuvremenu, u narednih nekoliko dana trebalo bi da bude pripremljen novi pravilnik koji će staviti van snage važeći i koji će biti optimalno primjenjiv”, rekla je Jakić na na sjednici Odbora udruženja trgovine u Privrednoj komori (PKCG).

Članovi Odbora su ocijenili da je Pravilnik o listi proizvoda i načinu isticanja obavještenja o robi na Brajevom pismu, donijet u julu prošle godine, neprimjenljiv, nefunkcionalan i ekonomski neracionalan, potencirajući da takvo normativno rješenje ne postoji u svijetu.

Pravilnik se, kako je saopšteno iz PKCG, odnosi na sredstva lične i higijene prostora i obuhvata nekoliko hiljada artikala. Na prethodnoj sjednici Odbora udruženja trgovine je saopšteno da, iz tih razloga, članovi Odbora neće označavati proizvode na Brajevom pismu.

Jakić je kazala da je inspektorima, po tom osnovu, tokom prošle godine, podnijeto oko 260 prijava, dok je od početka godine bilo preko 50 prijava, te da se pred nadležnim sudom vode prekršajni postupci.

Nakon brojnih apela trgovaca saopštenih posredstvom PKCG, na sastancima sa premijerom Duškom Markovićem, sjednicama Odbora udruženja trgovine i na Savjetu za konkurentnost, najavljeno je skoro rješenje tog pitanja.

Privrednici su ukazali na to da donošenje novog pravilnika nije trajno rješenje, već je iz Zakona potrebno ukloniti obavezu označavanja artikala Brajevom azbukom.

Predsjednik Odbora, Jovan Lekić, smatra da je neophodno smanjiti broj proizvoda, a povećati kvadraturu trgovinskih objekata na koji se odnosi Pravilnik.

“Predlažem da se Pravilnik odnosi samo na šampone od litra i prodajne objekte površine preko tri hiljade kvadrata”, dodao je Lekić.

On je ocijenio da bi takvo rješenje doprinijelo da se izbjegnu kazne po osnovu podnijetih prijava, pošto većina proizvoda na čije (ne)označavanje se odnose više ne bi bilo obuhvaćeno Pravilnikom.

“Kazne po ovom osnovu uopšte nijesu male, jer iznose od 1,7 hiljada do 20 hiljada EUR”, rekao je Lekić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije