fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUslovno mišljenje na finansijski izvještaj Ministarstva turizma

Uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Ministarstva turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj Ministarstva održivog razvoja i turizma za prošlu godinu, kao i na usklađenost poslovanja sa propisima.

Kolegijum DRI kojeg čine Branislav Radulović i Milan Dabović, dao je uslovno mišljenje na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekta revizije.

“Godišnji finansijski izvještaj Ministarstva za prošlu godinu daje, u najvećem dijelu, istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor osim što su u izvještaju o novčanim tokovima III pogrešno prikazane, u materijalno značajnoj mjeri, dvije pozicije, i to rashodi za usluge i kapitalni izdaci u neto iznosu od 1,19 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Revizijom pravilnosti poslovanja Ministarstva utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o budžetu za prošlu godinu, uputstvom o radu državnog trezora, pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa Crne Gore i budžeta opština, Zakonom o javnim nabavkama i internim pravilima.

“U prošloj godini za koju je obavljena revizija, Direkcija javnih radova je u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave bila organ u sastavu Ministarstva održivog razvoja i turizma, dok je u ovoj godini, u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave Uprava javnih radova samostalni organ odnosno potrošačka jedinica budžeta”, kazali su iz DRI.

U skladu sa tim, utvrđeno činjenično stanje, konstatovane nepravilnosti i izraženo mišljenje odnose se na Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa organima u sastavu, dok su preporuke date subjektima na koje se odnose.

“DRI je 2016. godine obavila reviziju Ministarstva i objavila izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma za 2015. godinu i dala 23 preporuke za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti”, rekli su iz DRI.

Revizijom godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva za prošlu godinu je utvrđeno da je od ukupno 23 preporuke realizovano njih 16, djelimično realizovane dvije, nerealizovane tri, dok dvije preporuke nijesu primjenjive usljed izmjene propisa.

Najčitanije