fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUspješno počeli testiranje kabla

Uspješno počeli testiranje kabla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Probno testiranje projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, uspješno je započeto.

Proba je počela prvim funkcionalnim testiranjem konvertorskog postrojenja u Lastvi, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz italijanske Terne i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Provjera funkcionalnosti cijelog sistema projekta podmorskog kabla trajaće nekoliko mjeseci, nakon čega slijedi komercijalna upotreba početkom druge polovine naredne godine. Projekat energetske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, prvo je spajanje regiona te vrste sa Evropskom unijom (EU) koju Crnu Goru pozicionira kao energetsko čvorište na Balkanu.

Nakon što je kabl dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem, postavljen prošle godine, krajem sedmice je uspješno završeno početno testiranje konvertorskog postrojenja u Lastvi.

Testiranje koje podrazumijeva stratešku saradnju i koordinaciju operatora prenosnog sistema Crne Gore i Italije, CGES-a i Terne, trajaće nekoliko mjeseci. Komercijalna upotreba podmorskog kabla, odnosno tranzit električne energije između Balkana i EU, putem prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine naredne godine.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je ranije da su očekivani benefiti brojni, već je riječ o jednom moćnom infrastrukturnom linku, koji povezuje Balkan sa Evropom.

“To su oni linkovi koji su upravo potrebni danas kada razmišljamo o tome kako pomoći Balkanu da ubrza svoj hod ka dostizanju evropskog kvaliteta  života”, kazao je Đukanović.

Premijer Duško Marković ranije je naveo da će kablom, osim struje i profita, u Crnu Goru “doplivati” i druge koristi.

Energetsku vezu Italije i Crne Gore Evropska komisija (EK) proglasila je projektom javnog interesa.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije