fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješno sproveli pojačan inspekcijski nadzor

Uspješno sproveli pojačan inspekcijski nadzor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove (UIP), koja je od juna do kraja avgusta obavila ukupno 21,03 hiljade kontrola, uspješno je sprovela pojačani inspekcijski nadzor u ljetnjoj turističkoj sezoni, ocijenili su njeni predstavnici.

„Sumirajući rezultate, možemo reći da smo zadovoljni načinom organizovanja aktivnosti, radom inspektora na terenu, kao i saradnjom sa drugim organima na lokalnom i državnom nivou“, kazali su iz UIP-a.

Oni su dodali da je saradnja na terenu omogućila dalji napredak na planu suzbijanja sive ekonomije i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i bolju zaštitu crnogorskog turističkog proizvoda.

Iz UIP-a su saopštili da je u pojačanom nadzoru tokom sezone angažovano 66 inspektora u šest primorskih opština, Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

„Inspekcije su u šest primorskih opština obavile 17,31 kontrolu, u okviru kojih je utvrđeno 9,53 hiljade nepravilnosti. U cilju njihovog otklanjanja, inspekcije su izrekle 2,88 hiljada mjera ukazivanja, donijele 2,87 hiljada rešenja o otklanjanju nepravilnosti, a u mjerama privremene zabrane rada je i 16 zapečaćenih objekata“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UIP-a.

Inspektori su, kako su dodali iz UIP-a, izdali 10,2 hiljade prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 3,89 miliona EUR, što je 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podnesen je i 61 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Predstavnici UIP-a su saopštili da je na teritoriji Crne Gore u istom periodu obavljeno ukupno 21,03 hiljade kontrola, u kojima je utvrđeno 11,36 hiljada nepravilnosti. Izdato je prekršajnih naloga u vrijednosti od 4,29 miliona EUR.

„Inspekcije su tokom protekle turističke sezone bile naročito usmjerene na zaštitu zdravlja ljudi, suzbijanje sive ekonomije iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, zanatskih djelatnosti, zapošljavanja i ostvarivanja prava zaposlenih“, kazali su iz UIP-a.

Oni su dodali da izvrsne efekte rada inspekcija potvrđuje i podatak da je u periodu pojačanog nadzora, na nivou Crne Gore evidentirano preko 1,19 hiljada radno angažovanih sa kojima poslodavci nijesu zaključili ugovore o radu i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje.

„Nakon mjera koje je preduzela Inspekcija rada, ugovori o radu su zaključeni sa 275 osoba koje su i prijavljene na osiguranje, čime im je regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Marić objavio spisak za pripremni kamp

Podgorica, (MINA) - Selektor ženske pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Mirko Marić, objavio je...