fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUstavni sud da donese odluku u vezi sa stambenim parama

Ustavni sud da donese odluku u vezi sa stambenim parama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) okupili su se danas ispred zgrade Ustavnog suda, kako bi podsjetili nadležne u toj instituciji da preduzmu mjere u cilju što bržeg donošenja odluke u vezi sa stambenim parama, koje pripadaju nekadašnjim zaposlenima.

Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je da su bivši radnici tim povodom blagovremeno podnijeli dozvoljenu ustavnu žalbu tom Sudu krajem januara 2017. godine.

“Više puta smo napravili urgenciju preko advokatske kancelarije “Velimirović”, koja nas zastupa da u okviru nadležnosti Ustavnog suda preduzmu potrebne mjere u cilju što bržeg donošenja rješenja kojim se usvaja naša ustavna žalba i ukida presuda Vrhovnog suda, kako bi se predmet vratio na ponovni postupak”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je naveo da su se nekadašnji zaposleni pismeno obratili predsjedniku Ustavnog suda, Dragoljubu Draškoviću, kako bi vidjeli šta je sa njihovim predmetom, koji se u Sudu nalazi preko dvije godine.

“Radi se o stambenim parama u visini 4,2 miliona EUR vlasništvo radnika KAP-a, koje je nezakonito i nenamjenski potrošio vlasnik KAP-a uz saglasnost predstavnika sindikata za proizvodnju aluminijuma”, podsjetio je Raković.

On je naveo da je to potvrdio svojim nalazom i sudski vještak ekonomske struke, Hamid Šabović, koji je rekao da su stambene pare vlasništvo radnika i nijesu smjele biti potrošene za proizvodnju. Taj novac je, kako je dodao, trebalo da bude vraćen na stambeni žiro račun.

“Jedno je sigurno, a to je da nam je jasno kazao da su to naše pare i da mi nećemo dozvoliti da nam ih opljačkaju”, poručio je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona EUR otpremnina.

Radnici KAP-a su donošenjem Zakona o izmirenju njihovih obaveza ostvarili pravo na penziju, a penzionisani su 2013. godine. Ustavni sud je krajem marta oborio taj Zakon.

Najčitanije