fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvodi se novi termin gradska luka

Uvodi se novi termin gradska luka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o lukama, kojim se predlaže uvođenje novog termina gradske luke, koja će se koristiti prvenstveno za potrebe komunalnih vezova.

Generalni direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Vladan Radonjić, kazao je da svakako ta luka neće biti isključivo korišćena za komunalne vezove, već će se značajan dio njenog kapaciteta moći koristiti i u komercijalne svrhe.

„Ukoliko koncesionar gradske luke preuzme korišćenje cijelog gradskog područja, imaće pravo slobodnog formiranja cijena lučkih usluga za komercijne vezove na tom području, dok će za maksimalni iznos naknade za lučke usluge za komunalne vezove tražiti odobrenje preduzeća ukoliko je riječ o luci od lokalnog značaja ili organa uprave ukoliko je riječ o luci od nacionalnog značaja“, rekao je Radonjić nakon sjednice Vlade.

On je podsjetio da se za potrebe kompletnih servisa stranih i domaćih jahti razvijaju brodogradilišne luke. Među njima su već proglašene brodogradilišna luka Bonići Tivat i Bijela, za koje je 30. novembra potpisan koncesioni ugovor.

„Novonastale marine i one koje tek treba da postanu umnogome se razlikuju od marina koje duži niz godina postoje na crnogorskom primorju i koje se koriste u najvećoj mjeri za potrebe lokalnog stanovništva“, naveo je Radonjić.

Prema njegovim riječima, sa ciljem uspostavljanja bolje kontrole i upravljanja Predlogom zakona su precizirane nadležnosti upravljača i stvorene su dodatne obaveze koncesionara i preduzeća koje ima zaključen ugovor o korišćenju luke i njenog dijela.

„Jasno je definisan pojam operativne obale i komercijalnih vezova. Najbolji primjer razlike između ta dva pojma ogleda se u trenutnoj aktivnosti plovnog objekta registrovan za prevoz putnika ili privredni ribolov“, kazao je Radonjić.

Zavisno od trenutne aktivnosti plovnog objekta, on se za komercijalne aktivnosti mora koristiti tačno naznačenu operativnu obalu u luci, a kada je u fazi mirovanja, obično zimi, može koristiti komunalne i komercijalne vezove na privezištu.

„Takvu situaciju imamo i danas na terenu, ali nemamo jasno definisano područje luke koje je označeno kao operativna obala i na koje bi se ubuduće naplaćivala naknada za trenutno obavljanje komercijalnih djelatnosti i dijela luke privezište na kojem postoje komercijalni i komunalni vezovi i drugačiji režim tarifiranja za duži boravak na vezu koji može biti komercijalni ili komunalni“, objasnio je Radonjić.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...