fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvoze se vozila koja su za reciklažne centre

Uvoze se vozila koja su za reciklažne centre

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Vlasnici desetak preduzeća, koja se bave prodajom polovnih automobila iz inostranstva, tvrde da su se u Crnoj Gori pojavila vozila koja su kupuju u reciklažnim centrima i koja su za uništenje, ali uvoznici uspijevaju da ih registruju i prodaju.

Oni su se okupili u srijedu ispred Auto-baze na Kapinom polju u Nikšiću, ističući da je u posljednje vrijeme došlo do velikog problema, prenosi Dan.

Jedan od uvoznika polovnih automobila Duško Pejović, koji se tim poslom bavi 20 godina, kazao je da se pojavio čovjek koji uvozi na stotine vozila, koja prema njihovim saznanjima, nijesu regularna za puštanje u saobraćaj u bilo kojoj zemlji.

“U zemljama EU, dokumenta tih vozila su uništena. Radi se o vozilima koja su totalno uništena po broju šasije. Ta se vozila nažalost u Crnoj Gori normalno registruju i stavljaju u saobraćaj. Saznali smo da na stotine auto-šlepa dolazi utovareno tim vozilima”, rekao je Pejović.

On je naveo da se obraćaju Mašinskom fakultetu kako bi im skrenuli pažnju, jer je to glavna institucija koja pušta potvrde proizvođača i sertifikate tih vozila.

“Dakle, skrećemo pažnju i carini i Mašinskom fakultetu da nešto preduzmu u vezi s ovim”, rekao je Pejović.

On je dodao da se ta vozila kupuju po veoma niskoj cijeni.

“Mi recimo, vozila u inostranstvu platimo dvije hiljade EUR, a oni kupuju vozila za 300 do 500 EUR i ovdje ocarinjena se prodaju ispod dvije hiljade EUR. Znači, oni ga jeftinije prodaju nego što ga mi platimo u inostranstvu, a naši troškovi su od hiljadu do 1,2 hiljade EUR po vozilu dok dođemo do momenta prodaje”, kazao je Pejović.

Uvoz neregularnih vozila, kako je naveo Milan Drašković, počeo je od marta.

“Od tada se svake sedmice uvezi po četiri,pet auto-šlepa sa po devet automobila. Taj broj vozila se u normalnim uslovima uvozio na mjesečnom nivou, a sada se to radi na sedmičnom. Nikome se direktno nijesmo obraćali”, naveo je Drašković.

On je kazao da nemaju ništa ni protiv koga ko uvozi ta vozila, ali treba da se apeluje na ljude zadužene za taj uvoz da to provjere, i ako nešto nije u redu da se nešto uradi.

Dekan Mašinskog fakulteta u Podgorici Igor Vušanović kazao je za Dan da oni u sklopu procedure uvoza vozila, provode provjeru homologacione saobraznosti vozila, koja podrazumjeva provjeru ispunjenosti uslova njihove opremljenosti u trenutku proizvodnje i u trenutku njihovog uvoza.

“U vezi s tim, fakultet izdaje dokumenta na osnovu proizvođačke dokumentacije koja, između ostalog, taksativno navodi tehničke propise koje ispunjava svako pojedinačno vozilo i upoređuje ih s trenutnim stanjem i opremljenošću vozila”, rekao je Vušanović.

Fakultet, kako je dodao, ne obavlja neposredni pregled vozila jer se pregled u sklopu definisane procedure obavlja kod ovlašćenih organizacija koje dokumentaciju dostavljaju fakultetu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije