fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVDT naložilo nastavak istrage protiv Đukanovića

VDT naložilo nastavak istrage protiv Đukanovića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) naložilo je Specijalnom da nastavi izviđaj preduzimanjem radnji po krivičnoj prijavi protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i protivzakoniti uticaj, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako se navodi, krivičnom prijavom koju je u martu podnio advokatski tim predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, a koja je dopunjena u aprilu i maju, obuhvaćeni su i bivša izvršna direktorica Meljine kompleksa, Olivera Mihajlović Elez, predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, guverner Centralne banke Radoje Žugić, bivša privremena upravnica u Atlas banci, Tanja Terić, bivši privremeni upravnik u IBM banci, Milan Remiković, glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, stečajni upravnik Meljine kompleksa Saša Zejak i više NN osoba.

“Oni se terete da su, po nalogu Mila Đukanovića, učestvovali u nezakonitom oduzimanju imovine Duška Kneževića u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Advokat Zdravko Đukanović rekao je da je tu odluku donijela državna tužiteljka Đurđina Ivanović i da ona predstavlja primjer profesionalnog, odgovornog, savjesnog i zakonitog rada VDT-a, koje je postupalo po pritužbi odbrane Kneževića od 26. septembra na prethodno odbacivanje krivične prijave.

“Ovakvim postupanjem VDT obavlja svoju funkciju zaštite zakonitosti, čime se čuva integritet i dignitet tužilačke profesije“, kazao je Zdravko Đukanović.

Iz Atlas grupe su objasnili da se u krivičnoj prijavi iz marta i njenim kasnijim dopunama objašnjava da je od početka 2018. godine Milo Đukanović organizovao kriminalnu organizaciju u dužem vremenskom periodu, koja je imala za cilj da obavlja krivična djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti.

“Svaki od članova imao je određenu ulogu i zadatak, postupali su sa umišljajem, svjesni svog djela i njegove protivpravnosti. Htjeli su izvršenje djela nakon što je Milo Đukanović stvorio plan da se od Kneževića oduzme cjelokupna imovina koju poseduje u Crnoj Gori, odnosno imovina koju posjeduju njegove banke i kompanije, radi sticanja protivpravne imovinske koristi”, dodaje se u saopštenju.

Iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, nanijeli su, kako se tvrdi, štetu Kneževiću i teže povredili njegova prava.

“Đukanović je korišćenjem svog službenog i društvenog položaja i stvarnog uticaja posredovao da se obave službene radnje koje se ne bi smjele obaviti i da se ne obave službene radnje koje bi se morale obaviti, i to tako što su, preko Mihajlović Elez, Jovanića, Zejaka, Katnića, Remikovića, Terić, Žugića i više drugih za sada NN osoba, izvršili krivična djela”, precizira se u saopštenju.

U prijavi se navodi da su svi prihvatili plan i djelovanje, pa su nezakonitim postupanjem i i kršenjem zakonskih odredbi omogućili da se pred Privrednim sudom otvori stečajni postupak nad Meljine kompleksom.

“Potom je Žugić 7. decembra prošle godine prekoračio svoja ovlašćenja i donio rješenje o uvođenju prinudne uprave, pa potom stečaja, u Atlas banci, da bi zatim nezakonitim odlukama bila nanijeta višemilionska šteta akcionarima banke i domaćim i međunarodnim klijentima”, rekli su iz Atlas grupe.

Grubo su, kako tvrde, prekršili i prava akcionara da učestvuju u postupku dokapitalizacije i nezakonito umanjili depozite za 21,8 miliona EUR.

“Isto se odnosi i na IBM banku, u kojoj su nezakonito otvorili stečaj, tako da je pričinjena šteta banci veća od 170 miliona EUR”, kazali su iz Atlas grupe.

Odbrana Duška Kneževića očekuje da će se u nastavku ovog postupka biti izvedeni svi bitni dokazi i utvrđene sve činjenice kojima će biti utvrđeno da je bilo pritisaka na organe CBCG, da je postojalo pristrasno i neobjektivno postupanje od tužilaštva i da su postojali nezakoniti kontakti tužilaštva i Žugića.

“Očekujemo da će se utvrditi zadaci i uloge pripadnika kriminalne organizacije i da će na taj način utvrđena bitna obeležja krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije“, zaključio je Zdravko Đukanović.

Najčitanije

Nafta i dalje iznad 87 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima...