fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 66 USD

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 66 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu ispod 66 USD nakon što su novi podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) neočekivano pokazali skok zaliha sirove nafte, potisnuvši u drugi plan očekivanja veće potražnje sljedeće godine zbog trgovinskog sporazuma sa Kinom.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,84 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 60,52 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržišta u srijedu je podstakla nada da će američko-kineski trgovinski sporazum podstaći ekonomiju, a time i naftnu potražnju u idućoj godini.

Dobro raspoloženje na tržištu splasnulo je nakon izvještaja Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za 4,7 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov pad od 1,3 miliona barela.

Snažniji pad cijena nafte zakočilo je značajnije ograničenje snabdijevanja iz vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih na čelu s Rusijom. Tako će od iduće godine snabdijevanje biti smanjeno dodatnih 500 hiljada barela dnevno, povrh sadašnjih 1,2 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 67,48 USD, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije