fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVelike razvojne šanse u oblasti obnovljivih izvora energije

Velike razvojne šanse u oblasti obnovljivih izvora energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Energteski sektor u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal i velike razvojne šanse posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i predstavnika njemačke grupe WPD.

Marković je kazao da Crna Gora, kroz kredibilne strane investicije, želi da valorizuje potencijale u energetici.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Marković dragocjenim ocijenio interesovanje WPD-a, kao grupe koja je dominantno fokusirana na razvoj i finansiranje vjetroelektrana.

„Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište“, naveo je Marković i dodao da je Vlada stavila moratorijum na politiku subvencioniranja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Na sastanku je ocijenjeno da cijelo crnogorsko zaleđe ima mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana i da će Vlada raditi na identifikaciji lokacija i stvaranju prilika za razvoj.

Direktor WPD-a za Evropu, Andreas Šole, kazao je da ta njemačka grupa želi da investira u Crnu Goru i da ima znanja i mogućnosti s obzirom na to da su u cijeloj Evropi instalirali oko 4,5 hiljada megavata (MW) vjetrogeneratora.

Iz te kompanije su podsjetili na benefite iskorišćavanja energije vjetra s obzirom na tehnološke inovacije u toj oblasti i snižavanje cijena proizvodnje takve energije.

Marković je kazao da Crna Gora želi da razvija sveukupno strateško partnerstvo sa Njemačkom, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Najčitanije

I Pešić se prijavio za predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić prijavio se na javni oglas za...