fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeliki benefiti od adaptacija Doma zdravlja u Plavu

Veliki benefiti od adaptacija Doma zdravlja u Plavu

Plav, (MINA-BUSINESS) – Benefiti adaptacije Doma zdravlja u Plavu, vrijedne 230 hiljada EUR, su mnogostruki za zaposlene i građane toga kraja, koji će u prijatnoj i toploj zgradi dobijati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je danas, prilikom obilaska Doma zdravlja u Plavu, kazao da je druga faza projekta Energetske efikasnosti u toj zdravstvenoj ustanovi završena i da je podrazumijevala investiciju vrijednu 230 hiljada EUR.

Hrapović je naveo da je bravarija, odnosno prozori i vrata, kompletno zamijenjena, stavljena je termoizolacija na cijeli objekat i urađen projekat rasvjete, prenosi PR centar.

“Benefiti su mnogostruki, prije svega za građane, koji sada dobijaju uslugu u jednoj veoma prijatnoj i toploj zgradi i naravno za sve zaposlene. Prostorije su tople i ugodne i za rad i za boravak naših pacijenata“, saopštio je Hrapović.

On je kazao da je adaptacija Doma zdravlja u Plavu još jedan dokaz da Vlada veoma posvećeno radi na projektima razvoja zdravstvene zaštite, a posebno na sjeveru.

„U prethodne tri godine, Vlada je za investicije u Dom zdravlja Plav izdvojila oko 420 hiljada EUR. To je jedan posvećen pristup i nastavićemo još energičnije da radimo u tom pravcu”, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da su i ranije dolazili i da su svjedoci da je otvaranje jedinice za fizikalnu terapiju pun pogodak, jer građani dobijaju kvalitetnu uslugu i ne moraju da idu u Opštu bolnicu u Beranama.

Pored opreme i dobrih uslova za rad jako je važno, kako smatra, da su ispunjeni svi zahtjevi Doma zdravlja Plav kada je riječ o specijalizacijama.

„Očekujemo veoma skoro povratak sa specijalizacije jedne doktorice ginekologa i dali smo saglasnost za još tri specijalizacije – ginekologiju, oftalmologiju i psihijatriju”, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, na taj način zaokružuju sve segmente, kako bi građani tog kraja i u narednom periodu dobili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Direktor Doma zdravlja Branko Zogović u Plavu, Omer Šahmanović, zahvalio se Vladi, Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje na svemu što je učinjeno u posljednje tri godine u toj zdravstvenoj ustanovi.

„Energetska efikasnost je mnogo važna jer smo mi sedam mjeseci u hladnoći, tako da je ovo utoplilo naše prostorije, poboljšalo stanje i situaciju.
Mogu da kažem da je u proteklom periodu postignuto mnogo i nijesmo mogli da to odradimo bez pomoći Vlade, Ministarstva i Fonda“, kazao je Šahmanović.

On je rekao da očekuje da pomoć neće izostati ni ubuduće.

„Ovom prilikom želim da kažem da nam i u narednom periodu budu od pomoći, kao što su bili i do sada i da se urade važne investicije za naš kraj, jer mi ovdje imamo planirane projekte za radiološko odjeljenje, izgradnju i uređenje parka i garaže”, objasnio je Šahmanović.

On je kazao da je sve to važno kako bi poboljšali uslove rada, života i stvaranja na teritoriji naše opštine.

Generalni direktor Direktorata za energiju i energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Marko Radulović, kazao je da će građani imati komfor u novoadaptiranom objektu, ali da će adaptacija veoma pozitivno djelovati i na troškove održavanja.

„Ovo je samo nastavak projekta koji smo počeli 2009. godine sa Svjetskom bankom (SB), gdje smo u rekonstrukciju i adaptaciju 29 objekata uložili 10,3 miliona EUR”, precizirao je Radulović.

Tom prilikom, kako je objasnio, ostvarili su uštede u potrošnji energije na nivou od 600 hiljada EUR godišnje.

On je rekao da 29 adaptiranih objekata koristi oko 140 hiljada stanovnika Crne Gore.

„Istraživanja su pokazala da je preko 94 odsto korisnika objekata zadovoljno komforom. U drugoj fazi projekta, koja je počela prošle godine, pored objekata koje smo do sada rekonstruisali u Beranama, Andrijavici i Plavu, u toku su radovi na Bolnici Bar i u Domu zdravlja Ulcinj”, kazao je Radulović.

Za ta dva objekta opredijeljeno je 1,4 miliona EUR.

Trenutno je, kako je dodao, u toku tenderski postupak za izbor izvođača u bolnicama u Risnu, Dobroti i u Domu zdravlja Tivat.

„Takođe, uskoro nastavljamo i sa drugim objektima. U planu nam je Bolnica u Nikšiću, Dom zdravlja u Mojkovcu i Budvi“, zaključio je Radulović.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...