fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVeliki broj mještana radno angažovan na gradnji auto-puta

Veliki broj mještana radno angažovan na gradnji auto-puta

Lijeva Rijeka, (MINA-BUSINESS) – Veliki broj mještana koji žive u selima duž trase auto-puta zaposlili su se u kompanijama koje su angažovane na njegovoj gradnji, a nadaju se da će im se radni angažman produžiti i kada se prioritetna dionica završi.

Mještani Mjesne zajednice (MZ) Lijeva Rijeka kazali su Info birou da se nadaju da će biti radno angažovani i kada se ta dionica završi i počne koristiti, prvenstveno na poslovima njenog pratećeg održavanja.

Mještanin Lijeve Rijeke iz sela Nožica, Aleksandar Mitrović, kazao je da je do početka gradnje auto-puta porodicu izdržavao baveći se poljoprivredom. Zaposlenje koje je dobio od samog početka radova dalo mu je sigurnost i omogućilo, kako je kazao, bolji i ljepši život.

“Radim ovdje skoro od samog početka izgradnje kampova. Mogao je da radi svako ko je htio. Radio sam osam mjeseci u kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), godinu u Cijevna Comercu i vratio sam se opet u CRBC”, precizirao je Mitrović i dodao da tu radi dvije i po godine u labaratoriji.

On je kazao da je zadovoljan i platom.

“Plata je sigurna, nikada ne kasni, u njenu visinu neću da ulazim jer svako ima svoju razmjeru veličine plate. Supruga i ja smo živjeli samo od poljoprivrede, ali kad imaš neku određenu sigurnost onda možeš bolje i ljepše da živiš”, naveo je Mitrović.

On je kazao da se nada i nastavku gradnje auto-puta, a stečeno radno iskustvo će ga učiniti konkurentnim na tržištu rada.

“Nadam se da će biti i nastavak auto-puta i da ću imati neki posao koji ću raditi u vezi sa laboratorijom. Iskustvo koje mi je CRBC dao je veoma značajno za moj dalji život i rad. Moramo biti svjesni da je ovaj auto-put boljitak za sve nas”, dodao je Mitrović.

Mještanin Lijeve Rijeke iz sela Jablan, Filip Đukić radno je angažovan od samog početka gradnje auto-puta.

“Prije sam radio kao fizikalac. Kada je počela gradnja auto-puta zaposlio sam se i evo već četiri godine radim. Bolje mi je i lakše nego što sam radio ranije”, rekao je Đukić.

On je kazao da su mu radni zadaci proizvodnja materijala.

“Dnevno proizvedem, kada su normalne okolnosti, oko 250 kubika greze. Dosta toga sam ovdje naučio i nadam se da ćemo produžiti ovaj rad”, dodao je Đukić.

Stanovniku Lijeve Rijeke Zoranu Boričiću rad u CRBC-u je prvi radni angažman. On radi kao građevinski tehničar, vodi građevinske dnevnike i prati aktivnosti sa gradilišta.

On je naveo da je zadovoljan uslovima i ukazanom šansom za posao, ali i odnosom sa svojim kineskim kolegama.

“Imamo taj radni korektni odnos, kao da nema ni kulturnih ni jezičkih barijera, odnosno kao da smo svi iz istog mjesta. Saradnja je dosta dobra, na početku smo imali jezičku barijeru, ali kasnije se sve to prilagodilo i sada se bolje razumijemo”, objasnio je Boričić.

On je kazao da mu je pet godina provedenih u toj kompaniji donijelo bogato iskustvo na tim poslovima.

“Radim ovdje već pet godina, i mogu da kažem da sam radio u jednoj od najvećih kompanija na svijetu i to iskustvo i rad sa njima mi zaista puno znači”, saopštio je Boričić.

Na gradnji prioritetne dionice auto-puta do sada je angažovano na desetine firmi, ali i više hiljada radnika. Posao je dobio i nemali broj ljudi iz Crne Gore.

Najčitanije