fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše kilometara skijaških staza nego prošle sezone

Više kilometara skijaških staza nego prošle sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ski centar Kolašin 1600 ove sezone raspolaže sa dva kilometra više skijaških staza u odnosu na prethodnu, kada je zvanično pušten u rad, saopštili su iz preduzeća Skijališta Crne Gore i dodali da očekuju bolju posjetu ove zime.

Iz preduzeća koje upravlja tim ski centrom su agenciji Mina-business kazali da se Kolašin 1600 kontinuirano nadograđuje u smislu proširenja skijaške infrastrukture.

„S obzirom na bogat kalendar događaja i manifestacija koje smo predvidjeli za predstojeću sezonu, ski centar neće biti atraktivan samo ljubiteljima sniježnih sportova, već svima onima koji uživaju u planinskom ambijentu uz dobro poznate note i čašu kuvanog vina ili toplog punča“, kazali su predstavnici tog preduzeća.

Pripreme predstojeće zimske turističke sezone je, kako su rekli, i dalje u toku, i iz dana u dan se potvrđuju novi događaji i dešavanja.

»Vjerujemo da ćemo cjelokupnom organizacijom u saradnji sa našim poslovnim partnerima pomjeriti granice dosadašnje zimske turističke ponude i da ćemo svim posjetiocima priuštiti spektakularan provod tokom cijele sezone«, kazali su iz Skijališta.

Skijališta Crne Gore je preduzeće koje je osnovala Vlada za upravljanje novim ski centrima i to Kolašinom 1600 koji je već izgrađen, kao i ski centrima Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica i Planinski centar Komovi, čiji je proces izgradnje u toku.

Cilj je da se i postojeća skijališta – Savin kuk, Vučje, Hajla i Kolašin 1450, uvežu u sistem društva Skijališta Crne Gore ukoliko za to bude obostranog interesovanja, a na osnovu modela koji bude prihvatljiv za obje strane, sve u cilju valorizacije i tih skijališta.

Iz Skijališta su saopštili da Kolašin 1600 raspolaže sa majmodernijom šestosjednom žičarom otvorenog tipa za predstojeću zimsku sezonu, a ta infrastruktura opslužuje oko 6,5 kilometara skijaških staza.

„Na ski centru se nalazi restoran Troglava, kapaciteta 400 mjesta, a gosti mogu koristiti i usluge ski škole i ski rentala. Manifestacija otvaranja zimske turističke sezone na ski centru Kolašin 1600 održana je 14. decembra“, podsjetili su predstavnici preduzeća Skijališta Crne Gore.

Oni su saopštili da se zvanični cjenovnik ski pasova za ski centar Kolašin 1600 za ovogodišnju zimsku sezonu razlikuje u odnosu na onaj od prethodne sezone, jer je prilikom formiranja cijene, između ostalog, uzeta u obzir dodatna kilometraža koja je na raspolaganju skijašima, u dužini od dva kilometra.

„Takođe, prethodne sezone se naplaćivao parking, dok je za ovu sezonu besplatan za sve posjetioce ski centra Kolašin 1600“, dodali su iz preduzeća.

Kako su naveli, i zvanični cjenovnik ski pasova za ski centar Savin kuk je neznatno cjenovno jači u odnosu na prethodnu sezonu, s tim što je za razliku od prethodne sezone parking besplatan za sve posjetioce ski centra.

„Za predstojeću zimsku sezonu, ski centar Savin kuk raspolaže sa dvije dvosjed žičare i tri ski lifta, a ta infrastruktura opslužuje pet kilometara skijaških staza. Ugostiteljske usluge se pružaju u restoranu Durmitorsko Sijelo, kao i u caffe barovima Montana i Kulina”, rekli su iz Skijališta.

Od dodatnih sadržaja, Turistički centar (TC) Durmitor nudi avanturistički park u podnožju skijališta. Manifestacija otvaranja zimske turističke sezone na ski centru Savin kuk trebalo bi da se održi danas.

Trenutni fokus rada Skijališta Crne Gore je priprema zimske i ljetnje turističke sezone na ski centru Kolašin 1600 koja će cjelokupnom organizacijom u saradnji sa poslovnim partnerima pomjeriti granice dosadašnje zimske turističke ponude.

„U skladu sa tim, u toku su pregovori sa domaćim i stranim turističkim agencijama, tour operatorima i drugim preduzećima u cilju zajedničkog promovisanja turističke ponude i samim tim što veće posjećenosti ski centra, koji će sigurno biti centar zbivanja na sjeveru Crne Gore za ovogodišnju sezonu“, smatraju u Skijalištima.

Kako su saopštili, projekat izgradnje ski centara na sjeveru Crne Gore ide svojim tokom i nove lokacije za izgradnju ski centara na Bjelasici, koje su predviđene Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove, već poprimaju obrise skijališta, i to izgradnjom pristupnih puteva od centara gradova do ski centara, postavljanjem stubova za izgradnju najmodernijih žičara kao i radovima na izgradnji baznih stanica.

„Takav je slučaj sa lokalitetima Cmiljača, koji pripada Opštini Bijelo Polje i Žarski, koji pripada Opštini Mojkovac, gdje je upravo u toku izgradnja budućih ski centara“, dodali su iz Skijališta.

Oni su naveli da je u bliskoj budućnosti planirano zvanično otvaranje tih ski centara, a potom i njihovo uvezivanje u jedan ski centar koji će raspolagati sa 60 kilometara skijaških staza nakon završetka planiranih radova.

„Takođe, već za narednu zimsku sezonu, planirano je uvezivanje ski centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600 izgradnjom žičare K7 pri čemu će objedinjeni ski centri raspolagati sa oko 45 kilometara skijaških staza“, saopštili su iz Skijališta.

Ostali planirani ski centri na Bjelasici su ski centar Jelovica koji se nalazi na teritoriji opština Berane i Andrijevica, koji će raspolagati sa 35 kilometara skijaških staza, kao i ski centar Torine koji se nalazi na teritoriji Opštine Bijelo Polje sa 60 kilometara skijaških staza.

„Lokalitet budućeg ski centra Jelovica je po izgradnji predviđen da bude nastavak ski centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450, dok je lokalitet budućeg ski centra Torine po izgradnji predviđen da bude nastavak ski centara Žarski i Cmiljača“, objasnili su iz Skijališta.

Poseban značaj cijelom ski rizortu na Bjelasici, kako smatraju, doprinijeće i izgradnja auto-puta Bar-Boljari, odnosno prioritetna dionica Podgorica – Mateševo, kojom će se do ski rizorta na Bjelasici stizati za pola sata od Podgorice, odnosno 45 minuta od aerodroma u Golubovcima.

Prostornim planom posebne namjene za Durmitorsko područje je predviđena rekonstrukcija i nadogradnja skijaške infrastrukture na ski centru Savin kuk pri čemu će raspolagati sa oko deset kilometara skijaških staza u prvoj fazi izgradnje.

„Planirani ski centar Hajla i Štedim, čija je izgradnja u toku, nalazi se na lokalitetu Opštine Rožaje, a predviđeno je da ovaj ski centar raspolaže sa 24 kilometra skijaških staza po završetku izgradnje«, rekli su iz Skijališta.

Izgradnja svih planiranih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, u skladu sa poslovnom politikom Vlade, planirana je u dvije faze.

Prva faza obuhvata izgradnju putne infrastrukture sa parkingom za dnevne skijaše, objekata bazne stanice, primarne elektroenergetske mreže, najmodernijih žičara u skladu sa prostornim planovima, skijaških staza, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture.

Druga faza obuhvata radove za osnježavanje skijaških staza, odnosno izgradnju akumulacionih jezera i sistema za vještačko osnježavanje.

„Na svim planiranim ski centrima biće implementiran dodatni sadržaj za unapređenje ponude koji podrazumijeva izgradnju zabavnog parka koji uključuje snow tubing, rotondo teren, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze, zip line, kao i instalaciju privremenih objekata namijenjenih kako za zimsku tako i za ljetnju sezonu“, zaključili su iz Skijališta.

Najčitanije