fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryViše od 65 miliona za ekološku sanaciju rada Termoelektrane

Više od 65 miliona za ekološku sanaciju rada Termoelektrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekološka rekonstrukcija postojećeg termo bloka i rekultivacija postojeće deponije šljake i pepela, vrijednosti više od 65 miliona EUR, obilježiće narednu godinu u Termoelektrani (TE) Pljevlja, saopštio je izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline proizvodnja u Elektroprivredi (EPCG), Luka Jovanović.

On je Dnevnim novinama kazao da će narednu godinu u TE Pljevlja obilježiti početak ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka, kao i rekultivacija postojeće deponije šljake i pepela koja je već počela, a koja će se realizovati po fazama.

“U ta dva vezana projekta, čija će realizacija omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, EPCG će uložiti više od 65 miliona EUR, ne računajući porez na dodatu vrijednost (PDV)”, naveo je Jovanović.

On je, odgovarajući na pitanje ko je favorit za izvođača radova na projektu ekološke rekonstrukcije prvog bloka, rekao da će Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda u narednih 90 dana pregledati, ocijeniti i vrednovati pristigle ponude, nakon čega će biti izabrana najpovoljnija.

“Postupak javnog otvaranja ponuda sproveden je 14. oktobra pri čemu je konstatovano da su svi prijavljeni ponude dostavili u propisanom roku. Što se finansijskog dijela ponuda tiče, konzorcijum DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte ponudio je 54,43 miliona EUR sa PDV-om, za realizaciju projekta”, precizirao je Jovanović.

Ponuda konzorcijuma Hamon-Rudis bila je ‘teška’ 72,54 miliona EUR sa PDV-om, a Shangai Electric Group izveo bi radove na ekološkoj rekonstrukciji za 97,92 miliona EUR sa PDV-om.

Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona EUR bez uračunatog PDV-a, Odbor direktora EPCG donio je krajem juna.

“Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2022. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, odnosno Termoelektrane i Rudnika uglja u narednih 20 do 30 godina”, objasnio je Jovanović.

Rekonstukcijom će se, kako je naveo, obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožih parametara zaštite životne sredine predviđenih novom odlukom EU iz 2017. godine.

“Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona EUR i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda”, kazao je Jovanović.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 21 mjesec od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

“Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj”, dodao je Jovanović.

Najčitanije

Njemački novinari se upoznali sa raznovrsnom ponudom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemački mediji su tokom aprila, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO),...