fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVjetroelektrana Možura neće povećati račune za struju

Vjetroelektrana Možura neće povećati račune za struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Puštanje vjetroelektrane Možura u komercijalni rad neće uticati na povećanje računa za struju domaćinstvima u dijelu obnovljivih izvora, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

On je intervjuu Dnevnim novinama objasnio da je jedinična naknada za krajnje kupce, u dijelu podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, fiksna.

“Tako utvrđena naknada je nepromjenjiva za sve naredne godine nezavisno od činjenice da će se novi objekti pustiti u rad. Obavezu plaćanja, kao posljedica ulaska novih objekata u sistem, preuzela je Vlada kako bi rasteretila sve krajnje kupce do 300 kilovat sati (kWh) potrošene električne energije”, rekao je Vujović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nedavno je izdalo rješenje o vršenju tehničkog pregleda vjetroelektrane Možura. Nakon pregleda vjetroparka u Ulcinju, koji je trenutno u probnom radu, slijedi izdavanje upotrebne dozvole čime bi Možura zvanično počela komercijalnu proizvodnju struje.

Prema riječima Vujovića, uspjeh koji je Crna Gora napravila, kada je kompletna potreba za električnom energijom proizvedena iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore, je posljedica uticaja više faktora.

“Osnovni razlog zbog kojeg smo bili u mogućnosti da proizvedemo dovoljno električne energije iz obnovljivih izvora je odgovorna politka sprovođena u prethodnom periodu koja je omogućila izgradnju novih proizvodnih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore”, dodao je Vujović.

On je naveo da budućnost razvoja sektora energetike treba posmatrati kroz prizmu potencijala kojima raspolažemo, potreba za energijom kao i međunarodno preuzetih obaveza kroz proces pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“Odgovorno planiranje i sprovođenje politike razvoja sektora energetike podrazumijeva principe energetske održivosti, ekonomske isplativosti, socijalne odgovornosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Danas, izgradnja nekog od konvencionalnih izvora izvjesno ima problem sa jednim ili više od pomenutih principa”, saopštio je Vujović.

Nastavak odgovornog sprovođenja energetske politike za Crnu Goru ostaje, kako je saopštio, jasan kurs.

“Taj kurs podrazumijeva energetsku tranziciju koju smo počeli, razvijanje ambijenta za privlačenje investicija u projekte koji znače nove proizvodne objekte koji koriste obnovljive izvore i to sve bazirano na tržišnim principima. Rezultate takve politike već imamo”, rekao je Vujović.

On je podsjetio da su zaključeni ugovor o izgradnji solarne elektrane na Briskoj gori, na nedavno raspisani tender za izgradnju nove vjetroelektrane u Budvi i Baru koji pokazuje značajno interesovanje investitora.

“U pripremi je i tender za solarnu elektranu na Veljem brdu, u blizini Podgorice. Raduje činjenica i da se rezultati ove politike prepoznaju i kod Elektroprivrede, (EPCG), naše najveće energetske kompanije”, poručio je Vujović.

Veliki investicioni ciklus koji je pokrenut podrazumijeva početak razvoja novih projekata, kao što je izgradnja vjetroelektrane Gvozd ili hidroelektrane Komarnica, rekonstrukciju i revitalizaciju postojećih elektrana – od ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane do revitalizacija velikih hidroelektrana Pive i Perućice.

Govoreći o protivljenju određenog dijela javnosti u vezi izgradnji malih hidroelektrana, Vujović je rekao da realizacija takvih projekata, u nekom broju slučajeva, dovodi do neslaganja sa onim što su želje lokalnog stanovništva.

“Mislim da je to jedina prizma kroz koju treba posmatrati problem na nekoliko lokacija u Crnoj Gori. Treba se podsjetiti i činjenice da su do sad izgrađene male hidroelektrane dovele do zapošljavanja više od 80 radnika, dominantno iz mjesnih zajednica u kojima su napravljene. Dovele su i do izgradnje energetske i putne infrastrukture u ruralnom području sjevera. Posebno su važne i aktivnosti kroz socijalno odgovorno poslovanje koncesionara koji su realizovali više od 30 projekata u vrijednosti većoj od 1,5 miliona EUR”, zaključio je Vujović.

Najčitanije