fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da smanji dažbine na zarade

Vlada da smanji dažbine na zarade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) preporučila je Vladi da uradi analizu poreske politike u dijelu visine stopa za obavezno socijalno osiguranje i razmotri mogućnost njihovog smanjenja, kako bi se smanjilo opterećenje na bruto zarade zaposlenih u privredi i povećala konkurentnost.

CBCG je u ekonomskim preporukama Vladi za narednu godinu navela i da bi trebalo uraditi analizu sive ekonomije i iznosa minimalne zarade, pišu Vijesti.

Iz CBCG su kazali da bi smanjenje dažbina mogla biti efikasna mjera za povećanje konkurentnosti i smanjenje neformalne ekonmije, što su ključni preduslovi za ubrzanje privrednog rasta.

Iz CBCG su predložili i da se kreira model za mjerenje neformalne ekonomije i njenog učešća u bruto domaćem proizvodu (BDP), na osnovu čega bi se definisao set jasnih i konkretnih mjera za smanjivanje sive ekonomije.

„S tim u vezi, potrebno je jačanje kapaciteta institucija i drugih tijela zaduženih za ovu oblast, kao i podizanje nivoa odgovornosti za efikansost implementacije utvrđenih mjera. Potrebno je pojačati kontrole i inspekcijski nadzor u svim oblastima privređivanja, a naročito u oblasti građevinarstva, turizma i ostalih uslužnih djelatnosti“, naveli su iz CBCG.

CBCG je predložila i povećanje efikasnosti administracije na svim nivoima državne uprave, smanjenje broja procedura, ubrzanje procesa dobijanja dozvola, podsticanje elektronske komunikacije.

Iz vrhovne monetarne institucije su predložili i da se uskladi razvoj energetskog i transportnog sistema Crne Gore sa razvojem i ulaganjima u prioritetne djelatnosti razvoja privrede, kao i da se sprovede regulatorna reforma željezničkog saobraćaja i unaprijedi kvalitet aerodromske infrastrukture.

U CBCG smatraju i da treba razmotriti uvođenje taks eili poreza na proizvode od plastike, kako bi se smanjila njihova upotreba.

Iz CBCG su predložili da treba brisati neaktivna preduzeća, kako bi se dobila realna slika o stanju nelikvidnosti.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije