fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da utvrdi Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO

Vlada da utvrdi Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, pozvala je predsjednika Socijalnog savjeta i ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, da obezbijedi da Vlada konačno utvrdi Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

„Kako građani ne bi dalje trpjeli štetu zbog neodgovornosti Vlade, pozivam vas da obezbijedite da izvršna vlast usvoji predlog Zakona i dostavi ga parlamentu, kako bi omogućila da se Skupština o njemu izjasni u primjerenom roku i stupi na snagu od naredne kalendarske i fiskalne godine“, navela je Vuksanović Stanković u otvorenom pismu.

Ona je podsjetila da je Predlog Zakona dogovoren između socijalnih partnera prije godinu, da je Socijalni savjet dao pozitivno mišljenje u junu, a da Vlada još nije utvrdila predlog i uputila ga Skupštini na usvajanje.

„Veliki broj građana kojima je prestao radni odnos još ne prima penziju čekajući usvajanje zakonskih izmjena putem kojih su, kako tvrde sindikati, konačno uspjeli da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju i izuzimanje četvrtine najlošijih nevezanih godina iz osnovice za utvrđivanje visine penzija i povećanje minimalne penzije sa 125 EUR na 145 EUR“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da je Socijalni savjet u junu pozvao Vladu da usvoji Predlog izmjena i dopuna u što kraćem roku, kao i da je programom rada Vlade utvrđivanje tog Predloga bilo planirano za drugi kvartal ove godine.

„Radnici koji čekaju ove izmjene Zakona su često osjetili sve posljedice privredne tranzicije, inflacije, plata od par maraka i gubitka radnog mjesta. Njima bi se kroz usvajanja ovog zakonskog predloga penzije povećale, a to je njima važno“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da to nijesu krupni kapitalisti, graditelji hidroelektrana, “valorizatori” državnih resursa, vlasnici skupocjenih vozila i vila, ili onih deset hotelijera kojima je po hitnom postupku smanjen porez na dodatu vrijednost sa 21 na sedam odsto,

„To su obični i vrijedni ljudi koji su gradili ovu zemlju i koji samo žele sigurnu i srećnu starost“, poručila je Vuksanović Stanković.

Ona je saopštila da očekuje da Purišić u što kraćem roku obezbijedi da Vlada, čiji je član, konačno utvrdi dogovoreni Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kako bi što prije bio usvojen i njegova primjena počela od početka naredne godine.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...