fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada kroz Hiljadu plus stambeno pomogla više od tri hiljade građana

Vlada kroz Hiljadu plus stambeno pomogla više od tri hiljade građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kroz tri faze projekta Hiljadu plus, koji je Vlada pokrenula 2010. godine, stambeno pitanje do sada je riješilo 1,18 hiljada porodica, odnosno 3,05 hiljada građana, čime je premašena početna projekcija od hiljadu stanova koje je trebalo ponuditi građanima.

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Marko Čanović, rekao je za Vikened novine da su izuzetni brojčani pokazatelji projekta Hiljadu plus najbolja ilustracija uspješnosti tog programa.

On je naveo da je projekat Hiljadu plus osmišljen tako da Vlada omogući građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje da dođu do stana. To znači da imaju mogućnost da riješe stambeno pitanje po povoljnim uslovima, tako što Vlada obezbjeđuje građanima kredite sa kamatnim stopama koje su znatno niže od tržišnih.

“Vlada je, pokrećući taj projekat, kreirala takve uslove i parametre da na taj način do stana dođu, odnosno da korisnici projekta budu domaćinstva sa srednjim i nižim primanjima. Riječ je o onima čiji su prihodi na nivou prosječne zarade pa i niže, kao što su nastavnici, državni službenici, medicinsko osoblje, radnici i mlade porodice, kao i prioritetna grupa osoba u koju spadaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodice koje imaju osobu sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, rekao je Čanović.

On je podsjetio da je prva faza projekta Hiljadu plus implementirana tokom 2010. i 2011. godine.

“Tada se na javni poziv prijavilo 1,1 hiljadu aplikanata, a stambeno pitanje riješile su 433 porodice, odnosno 1,23 hiljade građana. Druga faza projekta sprovedena je 2015. i 2016. godine, a prijavio se 731 aplikant, od kojih je stambeno pitanje riješilo je 376 porodica, odnosno 910 građana”, precizirao je Čanović.

Kada je u pitanju treća faza, koja je i dalje u toku, prijavilo se 1,05 hiljada aplikanta.

“Do sada je organizovano osam dodjela vaučera, u okviru kojih je 517 aplikanata dobilo vaučer. Njih je realizovalo i samim tim riješilo stambeno pitanje 376 porodica, odnosno 904 građanina. Od tog broja, 123 su aplikanti koji su vaučer dobili kao prioritetni korisnici programa, 110 su iz ciljne grupe zaposlenih u javnom sektoru, 68 iz mladih bračnih parova, a još 75 među preostalim aplikanatima”, dodao je Čanović.

U trećoj fazi projekta na listi čekanja se sada nalazi 208 aplikanata koji pripadaju ciljnoj grupi angažovanih u javnom sektoru, zatim 128 mladih bračnih parova i isto toliko ostalih aplikanata.

“Od ukupnog broja prijavljenih, njih 73 nijesu ispunjavali uslove. Podsjećam, vrijednost projekta u trećoj fazi iznosi 20 miliona EUR. Pravila za učešće su jasno definisana, a vaučeri će biti dijeljeni do utroška sredstava”, objasnio je Čanović.

Najčitanije