fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPredložili ulaganje 155 miliona EUR u konsolidaciju MA

Predložili ulaganje 155 miliona EUR u konsolidaciju MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije, Montenegro Airlines (MA), kojim se predviđa njena dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Predlogom zakona, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, stvaraju se osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, u tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona EUR neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.

„Radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje MA ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za te namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio-kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini“, navodi se u saopštenju.

U raspravi je ocijenjeno da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona EUR i da je ove godine prevezla više od 660 hiljada putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona EUR.

„Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona EUR otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima“, rekli su iz Vlade.

Vlada je, sagledavajući alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa, zaključila da bi takav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

„Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije (EU), koje su prethodnih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije