fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVlada uložila u sjever više od milijardu EUR

Vlada uložila u sjever više od milijardu EUR

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – Vlada je ulaganjem više od milijardu EUR od početka mandata, a zaključno sa krajem ove godine, najveći investitor u sjeverni region, čime je utabala puteve njegovog daljeg razvoja, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je na prvom Bjelopoljskom biznis forumu kazao da sada treba na djelu da se dokaže sinergija države, privatnih kompanija i pojedinaca sa ciljem da se, uz partnerstvo sa dijasporom, učini Crna Gora mjestom gdje će ljudi živjeti kvalitetom evropskog građanina.

„Zaključno sa krajem ove godine, investicije u sjever će premašiti milijardu EUR. U prethodne dvije godine uloženo je cijelih 670 miliona EUR, a plan je da samo ove godine dođemo do iznosa od 430 miliona“, kazao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, ocijenio da se danas više ne govori da treba i mora da se ulaže u sjever.

„Ovog trenutka na sjeveru se realizuju desetine projekata, mašine i graditelji su na svakom koraku, a u Bijelom Polju posebno. Zbog toga me raduje organizacija ovog investicionog foruma baš ovdje, ne samo zbog prepoznavanja potencijala, moguće i novih investicionih ideja, već neophodne sinergije države, privatnih kompanija i pojedinaca da crnogorsku ekonomiju podignemo na noge“, rekao je Marković.

On je kazao da je Vladina dužnost da bude nosilac pozitivnih promjena, da investira pametno i stvara preduslove za razvoj biznisa u svim opštinama i sektorima.

Marković je rekao da se ne obraća prisutnima samo kao zvaničnik već i predstavnik najvećeg investitora na sjeveru – Vlade.

„A to najbolje potvrđuje činjenica da smo svakim danom sve bliži otvaranju i dionice autoputa vrijedne 809 miliona EUR. Zato je ovo dobra prilika da ponovim – ne finansiraju ga ni kineske kompanije ni kineska Vlada. Autoput finansira država Crna Gora. I on je u potpunosti vlasništvo građana Crne Gore“, rekao je Marković.

On je ponovio da je saobraćajna infrastruktura preduslov razvoja, da je zbog toga u magistralne i regionalne puteve u protekle dvije godine uloženo oko 100 miliona EUR te da u tim projektima neće biti ni zaostajanja ni kompromisa.

„Bez izgradnje saobraćajne, energetske i druge infrastrukture nema razvoja, napretka i boljeg standarda za naše građane“, smatra Marković.

On je, govoreći o ulaganjima u razvoj, podsjetio da je Crna Gora u mandatu ove Vlade bogatija za 35 hotela visoke kategorije.

„Zahvaljujući posvećenosti i odgovornom ekonomskom pristupu, na svakom pedlju Crne Gore su u toku ili se planiraju razvojni projekti, koji samo u turizmu trenutno vrijede preko tri milijarde eura. Naša posvećenost viziji da Crnu Goru učinimo elitnom turističkom destinacijom, dovela nas je do toga da je samo u protekle dvije godine izgrađeno 35 novih hotela visoke kategorije“, rekao je Marković.

U Crnoj Gori je od 2006. godine, kako je naveo, izgrađeno 140 hotela sa 4 i 5 zvjezdica.

On je dodao da ni u pogledu razvoja turističkih rizorta Vlada nije zapostavila sjeverni region.

„Od Hajle, preko Bjelasice do Durmitora, sa projektima vrijednim preko 100 miliona EUR pokrenuli smo investicioni zamajac koji su već prepoznali svjetski poznati hotelski lanci poput Šeratona u Kolašinu i Amana koji uskoro počinje gradnju na Žabljaku. Biće ih još. Biće ih i na Cmiljači u Bijelom Polju“, naveo je Marković.

On je podsjetio da su takva ulaganja moguća zahvaljujući uspješnoj ekonomskoj politici Vlade.

„Trend ekonomskog rasta započet u 2017. sa ostvarenom stopom od 4,7 odsto, nastavljen je i u prošloj godini, kada je ostvaren ekonomski rast od 4,9 odsto. Ove pokazatelje prati i rast zaposlenosti. Tako je za prva četiri mjeseca broj zaposlenih preko 197 hiljada, što je 9,1 odsto više u odnosu na uporedni period“, precizirao je Marković.

Prema njegovim riječima, do polovine jula, naplaćeni su budžetski prihodi u iznosu od 957,2 miliona EUR, što je u odnosu na isti period prošle godine 8,8 odsto više.

„Izvorni prihodi budžeta, od početka primjene mjera fiskalnog prilagođavanja, povećani su 17,4 odsto, dok je kapitalni budžet, kroz koji se finansiraju infrastukturni projekti u ovoj godini planiran na nivou od 321 milion EUR“, rekao je Marković.

On je dodao da je racionalizacijom rashoda omogućeno ostvarivanje suficita tekuće budžetske potrošnje, koja se finansira iz izvornih prihoda.

„Upravo ovakvi rezultati omogućili su nam da snažnije radimo na terenu, a posebno na sjeveru“, ocijenio je Marković.

Forumu, koji je okupio oko stotinu privrednika iz Crne Gore i inostranstva, prusustvuju, među ostalima, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

Najčitanije

sjednica Vlade, 18. april 2024.

Vlada ponovo razriješila Kurtija

Podgorica, (MINA) - Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila generalnog inspektora u Agenciji...