fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVoće i povrće će brže stizati u zemlje regiona

Voće i povrće će brže stizati u zemlje regiona

Tivat, (MINA-BUSNESS) – Zajednički odbor Centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA) usvojio je danas odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, kojom će značajno biti smanjeno vrijeme za koje će ti proizvodi stizati na tržišta ekonomija tog regiona.

Odlukom, koja je usvojena danas na sastanku Zajedničkog odbora CEFTA u Tivtu, biće pojednostavljena kontrola izvoza voća i povrća u regionu i smanjene formalnosti na granicama.

“Tako će kompanije brže transportovati proizvode do krajnjih kupaca, što je ključno za kvarljive proizvode kao što su voće i povrće. Sve to će značajno smanjiti troškove i obezbijediti efikasniju trgovinu”, navodi se u saopštenju.

Direktor Sekretarijata CEFTA, Emir Đikić, kazao je da će odluka omogućiti lakšu trgovinu u regionu kroz smanjenje kontrola na granicama, pa će voće i povrće brže stizati do stolova na tržištima CEFTA.

“Istovremeno će i potrošači biti zadovoljni, jer će jesti sigurne i kvalitetne proizvode”, poručio je Đikić.

Odluka je usvojena tokom završne konferencije projekta pod nazivom Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu jugoistočne Evrope – Podrška olakšavanju trgovine između članica CEFTA, koji je u prethodne tri godine radio na eliminisanju trgovinskih barijera između zemalja potpisnica.

Predstavnica Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), Tanja Bošković je, predstavljajući rezultate projekta, kazala da su tokom prethodnih godina radili, između ostalog, i na skraćivanju carinskih procedura na granici.

“Ako privrednik ima pojednostavljen postupak na jednoj granici, a na narednoj ga već čekaju kolone i procedure, onda on nema nikakve koristi. Sve ono što skraćuje vrijeme, smanjuje i troškove i time direktno donosi benefite firmama i ukupnoj ekonomiji”, kazala je Bošković.

Staša Košarec, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine (BIH), koja predsjedava CEFTA, rekao je da će insistirati na daljem smanjenju necarinskih barijera prilikom protoka robe i usluga između potpisnica sporazuma.

“Takođe, jedan od prioriteta predsjedavanja BIH biće i omogućavanje lakšeg kretanja stručnjaka između zemalja regiona, kroz usvajanje sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija”, kazao je Košarac.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Weber, saopštio je da je uprkos uspješnom sprovođenju CEFTA sporazuma, trgovina u regionu i dalje opterećena brojnim necarinskim barijerama, komplikovanim procedurama i fizičkim kontrolama na granicama, što trgovinu čini znatno skupljom.

“Njemačka je spremna da pruži podršku nastavku ovog projekta do 2023. godine, kako bi se poboljšala trgovina u regionu”, naveo je Weber.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Spitz, rekao je da je obim trgovine u regionu CEFTA u posljednje tri godine porastao 20 odsto.

“Zato je dublja ekonomska integracija Zapadnog Balkana veliki potencijal, a regionalna ekonomska saradnja ključna za evropsku budućnost regiona”, zaključio je Spitz.

Najčitanije

Poslanici će raspravljati o predlogu za izmjenu Poslovnika Skupštine

Podgorica, (MINA) – Predlog parlamentarne većine za izmjenu Poslovnika Skupštine, kojim je predviđeno da...