fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVoditi politiku u cilju konsolidacije državne potrošnje

Voditi politiku u cilju konsolidacije državne potrošnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se u ovoj godini mora voditi politika usmjerena na konsolidaciju državne potrošnje, rast i oporavak privrednog sektora i nastavak investicione potrošnje u cilju dugoročnog rasta i razvoja ekonomije, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

„Očuvanje stabilnosti bankarskog sektora i realizacija mjera fiskalne konsolidacije moraju biti postavljeni kao prioritetni ciljevi. U ovoj godini se, takođe, moraju inicirati i sprovoditi mjere usmjerene na unaprjeđenje konkurentnosti privrede“, navodi se u saopštenju Centralne banke (CBCG).

Sjednici Savjeta, kojom predsjedava guverner CBCG, Radoje Žugić, prisustvovali su ministar finansija Darko Radunović i predstavnici Agencije za nadzor osiguranja i Komisije za tržište kapitala.

Na sjednici je ocijenjeno da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, prvenstveno u domenu zdravstva i penzijskog osiguranja, kao i snažiti stabilnost sistema kroz harmonizaciju sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

„Na osnovu analize indikatora stabilnosti finansijskog sistema i trendova kretanja ključnih parametara, Savjet je zaključio da se rizici moraju pratiti, a da mjere fiskalne, monetarne i prudencione politike moraju biti usmjerene na njihovo smanjenje“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da je u prvom kvartalu ove godine nastavljeno sa blago pozitivnim uticajem iz međunarodnog okruženja, imajući u vidu da je zabilježen ekonomski rast u regionu i eurozoni.

„Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, ekonomski pokazatelji za prva tri mjeseca ove godine ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja iz prošle“, navodi se u saopštenju.

Što se fiskalnih indikatora tiče, u prvom kvartalu ove godine je zabilježen rast izvornih prihoda budžeta, koji su, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, 8,3 odsto viši u odnosu na plan.

Budžetski rashodi su u prva tri mjeseca ove godine 15,3 odsto niži u odnosu na planirane.

Kada je riječ o stanju u finansijskom sektoru, indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala, bilježe pozitivne tendencije.

Ukupna aktiva banaka je na kraju prvog kvartala ove godine iznosila 4,4 milijarde EUR.

Savjet je zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju prvog kvartala ove godine bila na blago višem nivou u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na sjednici je razmatran izvještaj o radu Savjeta za prošlu godinu, kao i Informacija o stanju finansijske stabilnosti za prvi ovogodišnji kvartal.

„Savjet je zaključio da je finansijska stabilnost tokom prošle godine, uprkos izazovima, bila na zadovoljavajućem nivou, a da su rizici, koji imaju sistemski karakter, bili umjerenog intenziteta“, dodaje se u saopštenju.

Prošlu godinu je, kako se navodi, obilježilo rješavanje pitanja ranjivih banaka, kao i fiskalni izazovi, što je uslovilo potrebu preduzimanja adekvatnih monetarnih i fiskalnih mjera.

Najčitanije