Vol strit blago pao nakon pet dana rasta

120
skeeze (CC0), Pixabay

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u petak cijene dionica blago su pale, jer su se ulagači, nakon pet dana rasta tržišta, odlučili na predah, dok čekaju početak sezone saopštenja kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,02 odsto, na 23.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 odsto, na 2.596 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na 6.971 bod.

Na najvećoj svjetskoj berzi u petak se trgovalo oprezno, jer su prethodnih pet dana cijene dionica porasle, što je njihov najduži pozitivni niz od septembra prošle godine.

Zahvaljujući tome, u cijeloj protekloj sedmici Dow Jones porastao je 2,4 odsto, dok je S&P 500 skočio 2,5, a Nasdaq indeks 3,45 odsto.

Na tržište je ove sedmice podsticajno uticala ponovljena poruka predsjednika Feda, Jeromea Powella, kako će centralna banka biti strpljiva po pitanju kamata.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom tonu.

“Čini se da su ti rizici sada više pod kontrolom”, ocijenila je analitičarka u kompaniji Invesco, Kristina Hooper.

Zahvaljujući tome, prošle sedmice nastavljen je oporavak najveće svjetske berze.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta svjetske ekonomije i nastavka agresivnog povećanja kamata Feda, uoči minulih praznika S&P 500 indeks pao je na najniži nivo za 20 mjeseci, ali je od tada ojačao oko deset odsto.

Iduće sedmice u fokusu ulagača biće poslovni rezultati američkih kompanija za posljednje prošlogodišnje tromjesečje.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 odsto na godišnjem nivou.