fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol strit na novim rekordima

Vol strit na novim rekordima

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu su u utorak, drugi dan uzastopno, dostigli nove najviše vrijednosti u istoriji, jer se ulagači nadaju da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro postići trgovinski dogovor.

Dow Jones ojačao je 0,2 odsto na 28.121 bod, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto na 3.140 poena, a Nasdaq indeks 0,18 odsto na 8.647 bodova.

Rekordne vrijednosti sva ta tri indeksa zahvaljuju se optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, prenosi Hina.

Američki predsjednik, Donald Trump još jednom je ponovio da je blizu dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, nakon telefonskih razgovora pregovarača, koji su dogovorili da će raditi na rješavanju preostalih pitanja.

To je oživjelo nadu ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije.

Nada u trgovinski dogovor, smanjenje kamata američke centralne banke čak u tri navrata u ovoj godini i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija podržavaju rast tržišta na rekordne nivoe, smatraju analitičari.

Među većim dobitnicama bila je i dionica Walt Disneya jer je ta kompanija objavila da njena nova ‘streaming’ usluga privlači dnevno skoro milion novih korisnika.

S druge strane, oštro je, više od osam odsto, pala cijena dionice Hewlett Packard Enterprisea, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata te tehnološke kompanije.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.403 boda, a pariški CAC blago na 5.929 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je takođe neznatno na 13.236 bodova.

Najčitanije