fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol strit oštro pao četvrti dan uzastopno

Vol strit oštro pao četvrti dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su oštro pale, četvrti dan uzastopno, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom da bi zbog širenja koronavirusa van Kine ekonomske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.

Dow Jones potonuo je 3,15 odsto na 27.081 bod, dok je S&P 500 skliznuo 3,03 odsto na 3.128 poena, a Nasdaq indeks 2,77 odsto na 8.965 bodova, prenosi Hina.

U posljednja četiri dana ti indeksi su potonuli više od 7,5 odsto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u decembru 2018. godine.

U prethodna četiri dana tržišna vrijednost dionica iz sastavu S&P 500 indeksa srezana je za 2,2 biliona US.

To je posljedica jačanja strahovanja ulagača od širenja koronavirusa van Kine – od Južne Koreje, preko Irana, do Italije i Španije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je Amerikance da bi trebalo da se pripreme za moguće širenje epidemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pozivajući škole, firme i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

„Tržište uviđa da se koronavirus širi globalno, iako se čini da se rast broja zaraženih usporava”, rekao je direktor u firmi TD Ameritrade, Shawn Cruz.

Još polovinom prošle sedmice berzanski indeksi na Vol stritu kretali su se na rekordnim vrijednostima, jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa uticati na ekonomije samo u prvom tromjesečju.

Cruz smatra da sada mnogi procjenjuju da će se taj uticaj osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih privreda.

U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

Sve više američkih kompanija upozorava da će epidemija negativno uticati na njihovo poslovanje, pa analitičari smanjuju procjene njihovih zarada.

Prema podacima tvrtke The Earnings Scout, analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 odsto manje nego godinu ranije, dok su početkom februara očekivali da će zarade porasti 2,5 odsto.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je u utorak na američkim berzama vlasnika zamijenile 12,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,99 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,94 odsto na 7.017 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,88 odsto na 12.790 poena, a pariski CAC 1,94 odsto na 5.679 bodova.

Najčitanije