fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol strit skliznuo s rekordnih vrijednosti

Vol strit skliznuo s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u petak su blago pale, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo s najviše vrijednosti u istoriji, jer su ulagači oprezni zbog napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana.

Dow Jones je oslabio 0,13 odsto na 26.719 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za isti procenat, na 2.950 poena, a Nasdaq indeks 0,24 odsto na 8.031 bod.

Nakon što je dan prije S&P 500 dostigao rekordan nivo, u petak je blago pao, zbog napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu, prenosi SEEbiz.

Iran je optužio SAD da je narušio iranski vazdušni prostor, što je Vašington demantovao, poručivši da je njegova letjelica bila u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, kazao je da je u četvrtak veče u posljednji tren opozvao avionske napade na Iran, kako bi spriječio velike ljudske gubitke, ne odustajući od prijetnje da će Teheranu uzvratiti za napad.

S druge strane, tržište podržavaju očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) već u julu smanjiti ključne kamatne stope kako bi podržala nastavak rasta ekonomije.

Podršku tržištu pruža i nedavna Trumpova izjava da će se na skupu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) krajem mjeseca sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višesedmičnih zastoja.

„Ulagači se fokusiraju na to što će se naredne sedmice događati na sastanku G20 između Trumpa i Xi-a. Svaka naznaka napretka u razgovorima bila bi pozitivna za Vol strit”, rekao je portfelj menadžer u firmi Swarthmore Group, Kurt Brunner.

Tržište je u maju bilo pod pritiskom jer su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno uticati na obje privrede.

Zbog toga je u maju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 odsto na 7.407 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 odsto na 12.339 poena, a pariski CAC 0,13 odsto na 5.528 bodova.

Najčitanije