fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol stritu pao nakon Powellovih poruka

Vol stritu pao nakon Powellovih poruka

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Vol stritu pali su u utorak, jer su nakon poruka predsjednika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jeromea Powella splasnula očekivanja da će ta institucija već u julu smanjiti kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,67 odsto na 26.548 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,95 odsto na 2.917 poena, a Nasdaq indeks 1,51 odsto na 7.884 boda.

Pad cijena dionica posljedica je suzdržanog govora Powella na jednom skupu o mogućnostima smanjenja ključnih kamatnih stopa, prenosi Hina.

Powell je kazao da je Fed nezavisan i izolovan od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke američkog predsjednika, Donalda Trumpa, koji je pozvao centralnu banku da smanji kamate za pola procentnog poena i kazao da Fed “ne zna što radi”.

Predsjednik ogranka Feda u Sent Luisu, James Bullard, rekao je u intervjuu za Bloomberg da Fed ne treba da smanji kamate za pola procentnog boda na sjednici u julu.

“Powell i Bullard dali su naslutiti da možda neće biti nikakvog smanjenja kamata u julu, što je razočaralo ulagače”, rekao je predsjednik firme Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

Nakon prošlosedmične sjednice, čelnici Feda su poručili da će ‘djelovati prikladno’ kako bi održali rast ekonomije, što je podstaklo špekulacije da bi Fed do kraja ove godine mogao smanjiti kamate i za 0,5 procentnih poena.

Podršku tržištu pružala je posljednjih dana i nada ulagača da će se na skupu Grupe 20 najrazvijenijih zemlaja (G20) krajem ovoga sedmice, Trump sastati s kineskim predsjednikom Xiem Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višesedmičnog zastoja.

No, po tom pitanju nema ništa novo, pa je splasnuo optimizam ulagača u vezi trgovinskih pregovora između te dvije države.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su pale, a najviše u tehnološkom i komunikacijskom sektoru.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,38 odsto na 12.228 bodova, a pariski CAC 0,13 odsto na 5.514 poena. Londonski FTSE ojačao je pak neznatno na 7.422 boda.

Najčitanije