fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVučinović traži suspenziju otkaza

Vučinović traži suspenziju otkaza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Nezavisnog sindikata hercegnovskog Pomorskog saobraćaja, Ivan Vučinović, tužio je to preduzeće i tražio privremenu mjeru suspenzije odluke o otkazu i povratak na posao do okončanja sudskog postupka.

Vučinović je kazao da je nakon što je u oktobru osnovan Nezavisni sindikat preduzeća i on izabran za predsjednika, od menadžmenta dobio premještaj na lošije radno mjesto.

„Dobio sam aneks ugovora o radu prema kojem sam raspoređen na drugo radno mjesto koje nijesam smio da odbijem“, rekao je Vučinović na konferenciji za novinare koju je organizovala Unija slobodnih sindikata (USSCG).

On je objasnio da je na starom radnom mjestu prodavao karte za trajekt, dok je premješten na mjesto službenika za evidenciju strukture prometa na terenu.

„Moje novo zaduženje bilo je da brojim kamione, autobuse i šlepere koji ne idu preko trajekta“, kazao je Vučinović.

On je dodao da su mu nakon premještaja na novo radno mjesto izrečene dvije disciplinske mjere, nakon čega mu je početkom decembra uručen otkaz.

Vučinović je podsjetio da je Nezavisni sindikat Pomorskog saobraćaja formiran zbog nezadovoljstva radnika i kršenja njihovih prava.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, saopštio je da je Vučinović nakon otkaza uložio tužbu Osnovnom sudu u Herceg Novom.

„Kada je u pitanju Pomorski saobraćaj, postoji drastično kršenje zakona i osilno ponašanje menadžmenta i u ovom trenutku institucije moraju da pokažu snagu i zaštite zaposlene“, rekao je Keković.

On je podsjetio da je Zakonom o radu definisano da predsjednik sindikata za vrijeme obavljanja mandata ne može biti doveden u nepovoljniji položaj, niti mu se može dati otkaz.

„Da se istorija ponavlja pokazuje situacija da sindikalne organizacije moraju da prođu određeno stradanje, a prvi udar je na čelnog čovjeka“, smatra Keković.

On je naveo da je nakon formiranja sindikalne organizacije Pomorskog saobraćaja Vučinoviću dostavljen aneks ugovora o radu gdje se navodi da će biti raspoređen na radno mjesto sa minimalnom zarodom i neadekvatnim uslovima za rad.

Keković je dodao da se nakon toga USSCG obratila Inspekciji rada, koja i pored velikog broja dokaza ništa nije preduzela. Vučinović se žalio Ministarstvu rada i socijanog staranja na neprofesionalno i pristrasno ponašanje Inspekcije rada.

„Vučinović je početkom decembra dobio otkaz na osnovu izmišljenje teze o povredi radne obaveze, odnosno odavanja poslovne tajne“, kazao je Keković.

On tvrdi da Vučinović nijednom riječju nije odao poslovnu tajnu.

„Ovdje poenta nije odavanje poslovne tajne, nego gazda koji ima ogroman novac i koga ne košta mnogo da plati sudske troškove i jednostavno otjera Vučinovića“, zaključio je Keković.

Najčitanije