fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago pao nakon tri dana rasta

Wall Street blago pao nakon tri dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali, nakon tri dana rasta, jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi parcijalnog trgovinskog sporazuma koji su u petak postigli Vašington i Peking.

Dow Jones oslabio je 29 bodova ili 0,11 odsto, na 26.787 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 odsto, na 2.966 poena, a Nasdaq indeks 0,1 odsto, na 8.048 bodova, prenosi SEEbiz.

U prethodna tri dana S&P 500 indeks skočio je 2,7 odsto, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina postići dogovor o trgovini.

U petak je, nakon dvodnevnih pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Vašington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 odsto na oko 250 milijardi USD vrijedan kineski izvoz, što je trebalo da stupi na snagu danas.

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin, kazao je da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. decembra, ako se do tada ne postigne dogovor.

To je pokolebalo ulagače jer se već i prije najavljivao trgovinski sporazum, a potom se nastavio trgovinski rat, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalne ekonomije.

„Čini se da se kineska strana nije tako čvrsto obavezala kao što je to izgledalo u petak”, kazao je direktor u firmi NovaPoint, Joseph Sroka.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u devet cijene dionica pale, a porasle su samo u nekretninskom i finansijskom sektoru.

Obim trgovanja bio je mršav jer se na tržištu obveznica nije radilo zbog Kolumbovog dana.
Narednih dana u fokusu ulagača biće kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 3,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 odsto, na 7.213 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,2 odsto, na 12.486 bodova, a pariski CAC 0,4 odsto, na 5.643 boda.

Najčitanije