fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street na rekordnom nivou

Wall Street na rekordnom nivou

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Snažne zarade Alphabeta i Starbucksa podigle su na Wall Streetu S&P 500 i Nasdaq indeks na nove rekordne nivoe, a pozitivno je na tržište uticao i bolji nego što se očekivao podatak o rastu američke ekonomije.

Dow Jones indeks u petak je ojačao 0,19 odsto, na 27.192 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 odsto, na 3.025 poena, a tehnološki Nasdaq 1,11 odsto, na 8.330 bodova, prenosi SEEbiz.

Američka ekonomija u drugom tromjesečju ove godine porasla je 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazao je u petak izvještaj američkog ministarstva trgovine.

To je sporije u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 3,1 odsto, ali više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 1,8 odsto.

Najnoviji podatak o BDP-u ojačao je očekivanja investitora da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) naredne sedmice sniziti kamatne stope. Takva očekivanja ovog mjeseca su već podržala rast na Wall Streetu i dostizanje novih istorijsko najviših nivoa.

“To je baš ono što je tržište trebalo – ne tako slab podatak koji bi upućivao na ubrzano usporavanje ekonomskih aktivnosti, niti tako snažan da bi Fed odustao od snižavanja kamatnih stopa”, kazao je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

U dvije sedmice od početka sezone objave poslovnih rezultata već je 218 kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu objavile svoje izvještaje, pri čemu je otprilike njih 75 odsto premašilo očekivanja analitičara.

U petak je cijena dionice Starbucksa uzletjela 8,9 odsto, na rekordni nivo, nakon što je taj najveći svjetski lanac kafića ostvario najveću stopu rasta prometa u zadnje tri godine.

Još više porasla je cijena dionice Alphabeta, 9,6 odsto, budući da su prihodi te matične kompanije Googlea u drugom tromjesečju premašili očekivanja analitičara.

I na evropskim berzama cijene dionica u petak su porasle. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,8 odsto, na 7.549 bodova, frankfurtski DAX 0,5 odsto, na 12.419 poena, a pariski CAC 0,6 odsto, na 5.610 bodova.

Najčitanije