fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pod pritiskom trgovinskih sukoba

Wall Street pod pritiskom trgovinskih sukoba

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale treći dan zaredom zbog trgovinskih sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njegovih partnera, a splasnula je i nada ulagača da će SAD i Kina postići trgovinski sporazum do kraja godine.

Dow Jones skliznuo je 280 bodova ili 1,01 odsto, na 27.502 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,66 odsto, na 3.093 boda, a Nasdaq indeks 0,55 odsto, na 8.520 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon tri dana pada, ti indeksi su znatno odmaknuli od rekordnih nivoa, koji su dostignuli prošle sedmice zahvaljujući optimizmu u vezi sa trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Taj optimizam je posljednjih dana splasnuo, tim više što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će taj sporazum možda pričekati završetak predsjedničkih izbora naredne godine.

Uz to, ministar trgovine Wilbur Ross kazao je da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. decembra, ako do tada ne bude postignut značajni napredak u trgovinskim pregovorima.

Ulagače je zabrinulo i otvaranje novih trgovinskih frontova. Početkom sedmice Trump je poručio da će ponovo uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Brazila i Argentine, kritikujući obje zemlje za ono što on smatra „velikom devalvacijom njihovih valuta”.

Vašington je zaprijetio i uvođenjem 100-postotnih carina na uvoz nekih francuskih proizvoda, kao što su sir i šampanjac, ukupno vrijedan 2,4 milijarde USD, jer je zaključio da će novi francuski porez na digitalne usluge naštetiti američkim tehnološkim kompanijama.

Francuska je, pak, najavila protivmjere.

To je novi znak da se sukob između SAD-a na više trgovinskih frontova s njegovim najznačajnijim partnerima nastavlja.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeks cijene su dionica pale, a najviše u energetskom, finansijskom i industrijskom sektoru.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,75 odsto, na 7.158 bodova, a pariski CAC 1,03 odsto, na 5.727 poena. Frankfurtski DAX ojačao je 0,19 odsto, na 12.989 bodova.
(

Najčitanije