fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street pod pritiskom usporavanja kineskog rasta

Wall Street pod pritiskom usporavanja kineskog rasta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u petak berzanski indeksi potonuli oko dva odsto, zbog čega su uronili u područje korekcije, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineske, ali i cjelokupne globalne privrede.

Dionice tehnoloških kompanija su, međutim, pretrpjele najveće gubitke nakon objavljivanja lošijih od očekivanih poslovnih rezultata. Tako su dionice Applea pale 2,1 odsto na 167,32 USD, Cisco Systemsa 2,5 odsto na 46,32 USD, a kompanije Adobe 5,1 odsto na 235,33 USD, prenosi SEEbiz.

Promet u kineskoj maloprodaji zabilježio je u novembru najslabiji rast u 15 godina, a posustale su i aktivnosti u industriji, pokazali su zvanični podaci objavljeni u petak, nadovezujući se na niz znakova posustajanja rasta u drugoj ekonomiji svijeta.

U prošlom mjesecu je promet u maloprodaji porastao 8,1 odsto, najslabije od maja 2003. godine, izvijestio je državni zavod za statistiku.

Zabrinuo je i podatak da su aktivnosti u industriji u novembru porasle 5,4 odsto na godišnjem nivou, najslabije u gotovo tri godine. U oktobru su porasle 5,9 odsto.

Ti se pokazatelji nadovezuju na izvještaj carinske uprave koji je objavljen krajem prošle sedmice, a pokazao je naglo usporavanje uvoza i izvoza i inflacije u novembru. Ujedno je privreda od jula do septembra zabilježila najslabiji rast aktivnosti u devet godina.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije