fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street u padu

Wall Street u padu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošle sedmice, druge zaredom, što je posljedica trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dok su na evropskim tržištima indeksi porasli.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,7 odsto, na 25.764 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,8 odsto, na 2.859 poena, a Nasdaq indeks 1,3 odsto, na 7.816 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad cijena dionica na najvećoj svjetskoj berzi posljedica je rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Vašington nedavno povećao carine na uvoz određenih kineskih proizvoda, a Peking najavio protivmjere.

Napetostima je dodatno doprinijela odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se kineska telekomunikaciona kompanija Huawei uvrsti na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

U kineskim medijima su nakon toga uslijedili oštri komentari, pa tako People’s Daily, dnevnik Komunističke partije, piše u komentaru kako Kina u trgovinskom ratu nikada neće biti poražena i poziva na patriotizam.

Iz Pekinga su, takođe, poručili kako bi dalji razgovori mogli biti uzaludni ako Vašington ne promijeni smjer.

U petak je, međutim, televizijska stanica CNBC objavila kako su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine zastali.

To je obeshrabrilo ulagače, s obzirom na to da je prethodnih dana Vašington poručivao kako će se pregovori nastaviti.

Ipak, prošle sedmice je pad indeksa bio manji nego prethodne, jer su podršku tržištu pružili dobri ekonomksi pokazatelji i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,4 odsto veće u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

A na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle, nakon oštrih gubitaka zabilježenih ranije.

To se, između ostalog, zahvaljuje porukama iz Vašingtona da će na šest mjeseci odgoditi povećanje carina na uvoz automobila i njihovih djelova iz Evrope i Japana.

Londonski FTSE indeks ojačao je dva odsto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 odsto, na 12.238 poena, a pariski CAC 2,1 odsto, na 5.438 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skliznuo 0,4 odsto, na 21.250 bodova.

Najčitanije