fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street u šest dana potonuo više od 12 odsto

Wall Street u šest dana potonuo više od 12 odsto

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks u četvrtak je na Wall Streetu pao šesti dan zaredom, usljed strovanja ulagaća da bi ekonomske štete zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu mogle biti puno veće od očekivanih.

Dow Jones je potonuo 4,42 odsto na 25.766 bodova, što je njegov najveći dnevni gubitak u istoriji. S&P 500 skliznuo je, takođe, 4,42 posto na 2.978 bodova, a Nasdaq indeks 4,61 odsto na 8.566 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon pada u posljednjih šest dana, S&P 500 indeks sada je oko 12 odsto ispod rekorda, dostignutog 19. februara, pri čemu su dionice iz sastava tog indeksa na tržišnoj vrijednosti izgubile nekoliko biliona USD.

Nikada u istoriji S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije, koje se definiše padom od deset odsto ispod prethodnog rekordnog nivoa.

Dow Jones indeks zabilježio je najveći bodovni pad u istoriji i već drugi pad veći od hiljadu bodova u ovoj sedmici.

Dosad je u istoriji Dow Jones zabilježio samo četiri dnevna pada od hiljadu bodova.

Osim toga, sva tri indeksa na putu su najvećeg sedmičnog gubitka od finansijske krize 2008. godine, što ukazuje na razmjere rasprodaje na najvećoj svjetskoj berzi.

To je posljedica podataka koji pokazuju da je broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu prvi put porastao brže nego u Kini, najviše u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji.

Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju da zaustave epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), takođe, raste broj zaraženih od koronavirusa. Guverner Kalifornije Gavin Newsom kazao je da se nadzire 8,4 hiljade ljudi zbog tog virusa, dok su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili prvi slučaj koronavirusa nepoznatog porijekla u sjevernoj Kaliforniji i upozorili na moguće širenje te bolesti.

Analitičari kažu da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu uticati na globalnu ekonomiju, ali jasno je, kažu, da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih ekonomija.

Zbog širenja virusa, i sve više američkih kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u lancima nabavke i slabije potražnje. Nakon Applea i HP-a, na to su upozorili Microsoft i PayPal.

Zbog toga analitičari smanjuju procjene zarada kompanija. Prema podacima kompanije The Earnings Scout, analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 odsto manje nego godinu prije, dok su početkom februara očekivali da će zarade porasti 2,5 odsto.

Analitičari Goldman Sachsa upozorili su da američke kompanije u ovoj godini možda uopšte neće zabilježiti rast zarade.

Polovicom prošle sedmice berzanski indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim nivoima, jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa uticati na ekonomije samo u prvom tromjesečju. Analitičari sada smatraju da bi se taj uticaj mogao osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je u četvrtak na američkim berzama vlasnika zamijenilo 15,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,7 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks “straha” Čikaške berze opcija u četvrtak dodatno skočio 11,6 bodova na 39,16 bodova, najviši nivo od februara 2018.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,49 odsto na 6.796 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,19 odsto na 12.367 bodova, a pariski CAC 3,32 odsto na 5.495 bodova.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu