fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryXi i Trump se složili oko obnove trgovinskih pregovora

Xi i Trump se složili oko obnove trgovinskih pregovora

Osaka, (MINA-BUSINESS) – Predsjednici Kine, Xi Jinping i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump složili su se oko ponovnog pokretanja trgovinskih pregovora između dvije najjače ekonomije svijeta, na marginama samita G20 u Osaki.

Kako prenose svjetske agencije pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua, dvije zemlje su se takođe složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u maju, obnoviti na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja, prenosi SEEbiz.

Trump je ocijenio sastanak sa svojim kineskim kolegom odličnim, međutim nije govorio detaljnije o mogućem napretku u okončanju trgovinskog rata između Kine i SAD-a.

“Imali smo jako dobar sastanak s predsjednikom Xijem, rekao bih odličan”, kazao je Trump na marginama sastanka na vrhu zemalja G20, najrazvijenijih zemalja svijeta.

Trump je takođe rekao da se s Kinom pregovori nastavljaju, a da će više detalja o sastanku s Xijem dati na konferenciji tokom dana.

Uoči samih razgovora Trump je kazao da je spreman na istorijski trgovinski sporazum s Kinom.

Xi je insistirao uoči razgovora na činjenici kako je dijalog puno poželjniji nego sukobljavanja.

“Tokom 40 godina jako su se velike promjene dogodile u međunarodnoj situaciji kao i u kinesko-američkim odnosima, međutim glavne činjenice ostale su nepromijenjene. Kina i SAD su profitirale od saradnje i gubile u sukobljavanju”, kazao je Xi.

Najčitanije