fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa dividendu izdvojeno 38,27 miliona

Za dividendu izdvojeno 38,27 miliona

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Akcionarima Elektroprivrede (EPCG) će za prošlu godinu biti isplaćena dividenda u bruto iznosu od 36 centi po akciji, za šta je ukupno opredijeljeno 38,27 miliona EUR.

Odbor direktora EPCG donio je odluku da se iz neraspoređene dobiti kompanije od 48,6 miliona EUR, izdvoji 38,27 miliona za isplatu dividende za prošlu godinu.

“Ova sredstva biće rasporedjena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja odluke”, saopšteno je iz EPCG.

Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje odluke o investicionom planu EPCG do 2024. godine.

“Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra“, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da se stvaraju završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka Gvozd na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona EUR i početka njegovog rada krajem 2022. godine, kao i izgradnje solarne elektrane Briska Gora kod Ulcinja vrijedne preko 200 miliona EUR.

“U usvojenom planu definisana je i izgradnja hidroelektrane (HE) Komarnica snage 155 megavata (MW), a vrijednost projekta je oko 300 miliona EUR. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je i izgradnja HE Kruševo”, dodali su iz EPCG.

Planom su takođe precizno definisana i kapitalna ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu i sigurnost u snabdijevanju svih potrošača.

“Ulaganja u te objekte su već počela, a u narednom periodu u HE Perućica investiraće se 60 miliona EUR, dok će u HE Piva biti uloženo 15 miliona EUR”, precizira se u saopštenju.

Usvojenim investicionim planom je definisana i ekološka rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, vrijedna 45 miliona EUR.

Potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je Odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja godine.

U medjuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije na Maljevcu vrijedni 20 miliona EUR.

“Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije