fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa preduzetnički duh ne postoji magična formula

Za preduzetnički duh ne postoji magična formula

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za preduzetnički duh ne postoji magična formula, ocijenila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke i dodala da je za preduzetnika važan način na koji radi svoj posao.

„Kada ste preduzetnik, više je važno ono kako radite svoj posao, nego ono čime se bavite. Da biste postali uspješni, neophodan je preduzetnički duh, ali za njega ne postoji magična formula”, kazala je Rising Reinke na Ekonomskom fakultetu.

Iz Univerziteta Crne Gore je saopšteno da je Rising Reinke studentima održala predavanje o ulozi preduzetništva za razvoj demokratskog društva i kazala da preduzetnički duh čini pet jednako važnih faktora.

“Važno je da osjećate strast prema onome čime se bavite, istražujete, planirate, budete duboko uvjereni u ideju koju želite da sprovedete u djelo. Tada će sve prepreke djelovati rješive, svaki izazov samo dodatni podstrek”, navela je Rising Reinke.

Prema njenim riječima, drugi faktor je dovođenje u pitanje statusa quo. Preduzetnici stalno izazivaju, preispituju mogućnosti i ne mire se sa postojećim stanjem, zbog čega je ta njihova osobina zaslužna za stalni napredak društva.

“Treći faktor za uspješnog preduzetnika je optimizam. ‘Ne mogu’ ne postoji u njihovom rječniku. Kada se nađu pred problemom, preduzetnici postavljaju sebi pitanja kako će to da riješi i zašto ne bi upravo on bio taj koji je riješio problem koji imaju svi”, navela je Rising Reinke.

Četvrti faktor se odnosi na preuzimanje proračunatih rizika. Preduzetnik mora prihvatiti mogućnost da njegovi napori neće odmah uroditi plodom te da će biznis možda propasti, i prigrliti taj izazov.

Rising Reinke je dodala da je peti faktor odlučnost, pri čemu uspješan preduzenik je riješen da njegov projekat mora da uspije i ne prihvata drugu mogućnost.

Rising Reinke je sa studentima podijelila i niz primjera uspješnih preduzetnika iz Crne Gore sa kojima je ona upoznata, ali je uputila studente i na to da postoje razni programi podrške Ambasade SAD-a preduzetnicima iz Crne Gore i onima koji to planiraju da postanu.

Dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, naveo je da je Ekonomski fakultet oduvijek imao podršku američke Ambasade kada je u pitanju bilo koji oblik profesionalne pomoći profesorima i saradnicima, kao i studentima.

„Uvijek smo dobili podršku kada smo tražili profesionalnu pomoć, podršku ili promociju naših aktivnosti. Ovo je trenutak da zbog toga iskažem zahvalnost ambasadorki i Ambasadi SAD-a“, rekao je Milović.

On je uoči predavanja upoznao Rising Reinke i njene saradnike sa ulogom Ekonomskog fakulteta za razvoj visokog obrazovanja u Crnoj Gori, s obzirom na to da je ovo godina u kojoj prvi fakultet u Crnoj Gori obilježava 60 godina uspješnog rada.

Milović i Rising Reinke su razgovarali i o podršci Ambasade fakultetu u procesu sticanja međunarodne akreditacije, posebno u dijelu koji se tiče uvođenja nastave na engleskom jeziku.

Predavanjem Uloga preduzetništva u demokratskom društvu Rising Reinke na Ekonomskom fakultetu je završena četvorodnevna manifestacija The Right Start tokom koje su predavanja studentima održali i ministar odbrane, Predrag Bošković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a održan je i tradicionalni Dekanski sat.

Najčitanije