fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZa puteve u Prijestonici skoro 4,5 miliona EUR 

Za puteve u Prijestonici skoro 4,5 miliona EUR 

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Prijestonica Cetinje i Vlada uložiće u izgradnju i rekonstrukciju gradskih i seoskih puteva skoro 4,5 miliona EUR.

Iz Prijestonice su objasnili da je riječ o Vladinim i projektima iz Programa razvoja Prijestonice za ovu godinu, čija će realizacija značajno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu na Cetinju, ali i otvoriti neke nove gradske cjeline, poput prostora za akademije umjetnosti i stambenog kompleksa za zaposlene u prosvjeti, kulturi, policiji i zdravstvu.

„Izgradnja saobraćajnice kroz univerzitetski kompleks u završnoj je fazi, a vrijednost ugovorenih radova je skoro 190 hiljada EUR. Osim izgradnje saobraćajnice, uređuje se i teren kompleksa. Za tu namjenu Vlada je izdvojila 1,2 miliona EUR, pa se očekuje da će studenti Fakulteta likovnih umjetnosti zimski semestar započeti u novom prostoru“, navodi se u saopštenju.

Tako će prostor nekadašnjeg donjeg Oboda nakon više od deceniju ponovo oživjeti, a grad dobiti novu i moderno uređenu cjelinu.

„Radi se i na ulicima pet, šest i osam, a u najskorije vrijeme počeće rekonstrukcija dijela Bajove ulica, u dužini od 960 metara, za šta će biti potrošeno oko 86 hiljada EUR. Time će u potpunosti biti realizovan tender koji se odnosio na sanaciju gradskih, lokalnih i seoskih puteva vrijedan više od pola miliona EUR“, kazali su iz Prijestonice.

Oni su dodali da se očekuje skori početak radova na ulici Vojvode Boža i raskrsnici prema ulici Sava Burića, čija je ugovorena vrijednost skoro 200 hiljada EUR. Izabran je izvođač radova i riješen decenijski problem imovinsko-pravnih odnosa, koji je onemogućavao gradnju moderne saobraćajnice i raskrsnice.

U toku je tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju ulice Aleksandra Puškina i izgradnju priključka sa parking prostorima za naselje Gipos, vrijedan 600 hiljada eura, a izabran je i projektant za Jabučku ulicu.

Iz Prijestonice su podsjetili da je u julu počeo projekat rekonstrukcije Mojkovačke i Bajičke ulice, koji osim gradnje novog kolovoza sa trotoarima, obuhvata i zamjenu vodovodnih cijevi i javne rasvjete.

Rekonstrukcija obuhvata saobraćajnicu od marketa Voli do Bajičke crkve u dužini od 3,5 kilometara, a ukupna vrijednost radova je 3,2 miliona EUR i finansira ih Vlada.

Prijestonica Cetinje ove godine realizovala je više od 500 hiljada EUR za sanaciju lokalnih i seoskih puteva, što sa prošlom godinom predstavlja investiciju od 1,2 miliona ili oko 23 kilometara novih puteva.

„U toku je priprema tendera za projektovanje saobraćajnice od Ulića do Rijeke Crnojevića, dužine devet kilometara, koji će se finansirati iz kapitalnog budžeta Prijestonice“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije