fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa razvoj lokalne infrastrukture 250 hiljada od Norveške

Za razvoj lokalne infrastrukture 250 hiljada od Norveške

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Norveška će sa 250 hiljada EUR finansirati unapređenje infrastrukture u 16 lokalnih samouprava, kroz javni poziv koji je objavljen u okviru projekta Norveška za vas – Crna Gora.

Opštine mogu do 20. januara da dostavljaju predloge za dodjelu bespovratnih sredstava, koja mogu biti najviše 30 hiljada EUR za projekte u jednoj opštini ili do 50 hiljada EUR za međuopštinske projekte.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) koja sprovodi projekat saopšteno je da je glavni cilj javnog poziva da doprinese jačanju socijalne uključenosti kroz poboljšanje javne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

„Aktivnosti mogu obuhvatati izgradnju, rekonstrukciju ili obnovu, a među prioritetnim oblastima nalaze se upravljenje vodama i otpadom, energetska efikasnost u javnim objektima, objekti koji doprinose turističkim i privrednim potencijalima, kao i obrazovna, sportska i kulturna infrastruktura“, navodi se u saopštenju.

Projekat je podijeljen u dvije partije, a lokalne samouprave mogu da konkurišu samostalno, kao i u partnerstvu sa svojim institucijama ili drugim opštinama.

„Sve opštine kojima budu odobrena bespovratna sredstva, moraće da finansijski učestvuju u visini od deset odsto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta“, dodaje se u saopštenju.

Na sajtu projekta Norveška za vas – Crna Gora, nalaze se detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave. Informativna sesija na kojima će svi zainteresovani moći da dobiju pojašnjenja i detaljnije informacije biće održana u Podgorici 6. decembra.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unaprijeđenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Najčitanije