fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost trgovaca spustila cijene nafte

Zabrinutost trgovaca spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer trgovce zabrinjava američko-kineski trgovinski rat koji smanjuje potražnju za sirovinama poput nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 53,69 USD.

Potražnja za naftom tradicionalno je najsnažnija u trećem tromjesečju zbog vrhunca sezone vožnje u vrijeme ljetnih praznika na sjevernoj hemisferi ali ove je godine to pravilo narušio trgovinski sukob Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je prošlog petka da nije spreman da sklapa trgovinski sporazum s Kinom, dovodeći u pitanje septembarski krug pregovora.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prošle sedmice je saopštila da zbog trgovinskih napetosti potražnja za naftom ove godine raste najslabije od finansijske krize.

Sumorno raspoloženje na tržištima potkrijepilo je i istraživanje njemačkog ekonomskog instituta Ifo, koje je pokazalo pogoršana očekivanja za svjetsku ekonomiju i lošiju ocjenu aktuelnih prilika u trećem tromjesečju zbog trgovinskkih napetosti.

“Tržište je suočeno sa štrajkom kupaca. Uprkos čitavom nizu poremećaja u snabdijevanju i mogućem dodatnom smanjenju ponude, pozicije u nafti trenutno su na najnižem nivou u proteklih više godina”, kazao je Michael Tran iz RBC Capital Marketsa.

Kuvajtski ministar za naftu, Khaled al-Fadhel, smatra da su strahovanja od globalne recesije “pretjerana” i da bi se potražnja za naftom trebalo oporaviti u drugoj polovini godine i podstaknuti smanjenje zaliha.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu smanjuju snabdijevanje, u skladu sa sporazumom iz novembra prošle godine, pri čemu Saudijci premašuju dodijeljenu im kvotu.

Analitičari upozoravaju da će naftni kartel možda morati da smanji snabdijevanje više od dogovorenih 1,2 miliona barela dnevno s obzirom na očekivani pad potražnje i povećanje snabdijevanja iz nezavisnih proizvođača u narednoj godini.

“Bude li OPEC samo produžio sporazum do kraja naredne godine, cijene će se spustiti i sa sadašnjih vrijednosti”, smatraju analitičari Bernstein Energy-a.

OPEC nije objavio podatak o cijeni barela referentne korpe nafte svojih članica zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu. Prošle je srijede iznosila 57,82 USD.

Najčitanije