fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za rast ekonomije spustila cijene

Zabrinutost za rast ekonomije spustila cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 USD, zakočene zabrinutošću za rast svjetske ekonomije i oprezom uoči nastavka pregovora Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o trgovinskim razmiricama.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,29 USD. Na američkom tržištu cijena barela je porasla 44 centa, na 56,03 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je zakočila zabrinutost za svjetsku ekonomiju, pri čemu u HSBC Holdingsu upozoravaju na moguće negativne posljedice očekivanog posustajanja aktivnosti u Kini i Velikoj Britaniji na ekonomske aktivnosti u ovoj godini.

Trgovci su na oprezu i uoči nastavka trgovinskih pregovora SAD-a i Kine u Vašingtonu.

“Ako iskrsnu problemi, prijeti nam rizik rasprodaja na naftnim tržištima kakvima smo bili svjedoci u decembru”, upozorio je Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte snizila je prošle sedmice prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini 1,24 miliona barela dnevno, a neki analitičari smatraju da bi njen rast mogao biti još i skromniji.

Najčitanije