fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZainteresovani da se prijave do 5. maja

Zainteresovani da se prijave do 5. maja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je danas zainteresovane da se do 5. maja prijave za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika za ovu godinu.

Ministarstvo je, kako su objasnili njegovi predstavnici, objavilo poziv za dodjelu podrške, koji omogućava nezaposlenima, starosti od 18 do 35 godina, koji su završili srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke i koji posjeduju ili imaju poljoprivredno zemljište u zakupu, da pokrenu proizvodnju u svim sektorima poljoprivrede.

„Vlada je, u cilju otvaranja novih radnih mjesta, razvoja poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja, i ove godine obezbijedila mladim ljudima priliku da sa deset hiljada EUR bespovratne podrške započnu biznis u poljoprivredi“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da se poziv objavljuje treću godinu zaredom, kao i da je iskustvo u prethodne dvije godine bilo ohrabrujuće, jer je poslovnu šansu u poljoprivredi prepoznalo 106 mladih ljudi, koji su podržani sa više od milion EUR.

„To su već uspješne priče, savremeni porodični agrobiznisi koji vode mladi ljudi, koji imaju i dalje značajnu i dodatnu podršku Ministarstva kroz brojne mjere podrške, kako bi se razvijali i postali zamajac razvoja poljoprivrede u svojim sredinama“, tvrde u tom Vladinom resoru.

Oni su objasnili da mladi ljudi, kroz poziv, imaju priliku da dobiju podršku za kupovinu stoke i pčelinjih društva, sjemenskog i sadnog materijala, kao i da adaptiraju ili rekonstruišu objekte, plastenike i druge pomoćne objekte.

Korisnici podrške mogu podizati nove i/ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade, a podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže.

Iz Ministarstva su objasnili da zainteresovani treba da podnesu zahtjev za odobravanje biznis plana, koji je sastavni dio javnog poziva. U okviru zahtjeva dat je obrazac biznis plana, u kojem se detaljno opisuju planirane aktivnosti.

Ministarstvo će, kako su saopštili njegovi predstavnici, odobriti zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane pozivom. Po odobravanju projekta, podnosiocu zahtjeva se dodjeljuje mentor iz odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj ili stočarskoj proizvodnji, koji će pomagati mladom farmeru u realizaciju proejekta i daljem radu.

Iz tog Vladinog resora su naveli da maksimalna podrška po odobrenom biznis planu iznosi do deset hiljada EUR, kao i da će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije