fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZakon će imati pozitivan efekat na poslovanje preduzeća

Zakon će imati pozitivan efekat na poslovanje preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi Zakon o radu predstavlja važan akt koji će imati pozitivan efekat na poslovanje preduzeća u dijelu kojim se bavi, a to je regulisanje radnih odnosa, ocijenjeno je na seminaru za crnogorske privrednike Unije poslodavaca (UPCG).

UPCG je kroz savjetovanje pod nazivom Novi Zakon o radu željela da upozna privrednike sa navedenim propisom, novitetima koji proizilaze njegovom primjenom, kao i promjenama nastalim u odnosu na prethodni zakon.

Nova rješenja sadržana u Zakonu o radu, koji je stupio na snagu 8. januara, prezentovali su članovi Radne grupe za izradu zakona, odnosno direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Zoran Ratković, koordinatorka Radne grupe, Vesna Simović Zvicer i generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović.

Ratković je, kako je saopšteno iz UPCG, obradio pitanja koja se odnose na zasnivanje radnog odnosa, zaštitu zaposlenih u slučaju stečajnog postupka i promjene poslodavca, otpremnine, otkaz od zaposlenih i sporazumni prestanak radnog odnosa.

Simović Zvicer je održala predavanje o novinama koje se odnose na radno vrijeme, prekovremeni rad i preraspodjelu radnog vremena, porodiljsko i roditeljsko odsustvo, ugovor o radu na određeno vrijeme i sporazum o ustupanju zaposlenih, kao i utvrđivanje odgovornosti zaposlenih.

Radulović je fokus svog izlaganja o novom Zakonu o radu stavila na aneks ugovora o radu, mirovanje radnog odnosa i raspoređivanje u hitnim slučajevima, zarade, godišnji odmor, prestanak radnog odnosa po sili zakona, individualni otkaz i kolektivni ugovori.

Privrednici su tokom diskusije mogli da dobiju odgovore na konkretna pitanja, a time i razriješe određene dileme u vezi adekvatne primjene tog propisa u daljoj poslovnoj praksi.

Usvajanju novog Zakona o radu prethodili su višegodišnji pregovori socijalnih partnera, odnosno Vlade, UPCG i sindikata.

“Zakon je nastao kao rezultat visokog stepena konsenzusa socijalnih partnera, sadrži odredbe koje korespondiraju sa pravnim propisima EU, i kao takav je dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije (EK)”, rekli su iz UPCG.

Prrivrednici zbog toga očekuju da će primjena tog propisa na kvalitetan način odgovoriti zahtjevima savremenih uslova poslovanja, kao i potrebama poslodavaca i zaposlenih koje proističu iz oblasti radnih odnosa.

UPCG će sjutra organizovati drugi u nizu seminara Novi Zakon o radu, koji će biti održan u Bečićima, u hotelu Splendid. Nakon toga, uslijediće savjetovanja u Bijelom Polju i drugim gradovima Crne Gore.

Najčitanije